Aandacht voor de titratie-behandeling bij de ziekte van Graves

Hyperthyreoïdie - meestal gaat het dan om de ziekte van Graves - verdient heel veel aandacht. Dat geldt vooral voor de behandelingen van die ziekte en met name voor de titratietherapie.

Hieronder vind je een greep uit de vele blogs over titratietherapie als behandeling van de ziekte van Graves:

  • Richtlijn met uitleg over titratietherapie bij ziekte van Graves ... Eindelijk is er een duidelijke behandelrichtlijn met een voorkeur voor titreren bij de ziekte van Graves. Titreren wil zeggen: behandelen met alleen een schildklierremmer in een zo laag mogelijke dosis.
  • Lage dosis schildklierremmer bij ziekte van Graves is veilig alternatief ... De ziekte van Graves - als de schildklier te veel hormoon maakt - is een aandoening die flink ingrijpt in het dagelijkse leven. De behandelingen zijn nog steeds als zestig jaar geleden. In Nederland was dat jarenlang block en replace: schildklier stilleggen en daarnaast schildklierhormoon slikken. Dat moet anders kunnen. Beetje bij beetje lijkt het tij te keren. Patiënten vertellen vaker dat artsen bereid zijn hen te behandelen met de titratietherapie. Of preciezer: behandeling met alleen een schildklierremmer in een zo laag mogelijke dosis.
  • Met langdurig lage dosis strumazol minder terugkomst hyperthyreoïdie ... Vaak komt de hyperthyreoïdie terug na een behandeling met strumazol. Uit onderzoek blijkt dat met een jarenlange vervolgbehandeling met titratie (lage dosis remmer) er een veel kleinere kans is op een terugkomst van hyperthyreoïdie (recidive).
  • Mijn behandeling, mijn keus: wat moet ik weten? ... In een gastblog op de website van Evidently Cochrane vertelt Rosalind over de behandelkeuzes toen de ziekte van Graves terugkeerde en hoe zij uiteindelijk een beslissing nam na uitgebreide gesprekken met haar behandelaars.
  • Schildklierremmers, (langdurige) titratie en remissie ... Jarenlang werd in Nederland de ziekte van Graves behandeld met de block en replace-therapie. Naast een hoge dosis schildklierremmers als strumazol (thiamazol; MMI) of propylthiouracil (PTU) slikt de patiënt levothyroxine. De laatste jaren wordt in Nederland steeds meer behandeld met de titratie-therapie. Daarbij slikt iemand een zo laag mogelijke dosis schildklierremmers. Belangrijk is dat patiënten informatie krijgen over die titratie-therapie. 



Reacties

Nelle zei…
Hoelang kun je doorgaan met titratie, na 1,5 jr titratie en 2x te snelle sk wil de internist toch "de slok" toepassen waarmee ik t niet echt eens ben, dus wat moet ik doen, doorgaan met titratie of toch die radioactieve pil nemen?
Laura zei…
Als je op Schildkliertje zoekt met Azizi kom je zelfs een therapieduur tegen van maximaal 120 maanden.

Als je al 2x een te snelle schildklier had, is de kans wel aanwezig dat je schildklier blijft klieren.