November als maand van de ziekte van Graves met aandacht voor titratie

Bij de Amerikaanse Thyroid Association is november de maand met extra aandacht voor hyperthyreoïdie. Meestal gaat het dan om de ziekte van Graves. Schildkliertje steunt dat initiatief van de ATA. De ziekte van Graves verdient veel meer aandacht. Dat geldt vooral voor de behandelingen van die ziekte en met name voor de titratietherapie.


Hieronder vind je een greep uit de vele blogs over titratietherapie als behandeling van de ziekte van Graves:

  • Richtlijn met uitleg over titratietherapie bij ziekte van Graves ... Eindelijk is er een duidelijke behandelrichtlijn met een voorkeur voor titreren bij de ziekte van Graves. Titreren wil zeggen: behandelen met alleen een schildklierremmer in een zo laag mogelijke dosis.
  • Lage dosis schildklierremmer bij ziekte van Graves is veilig alternatief ... De ziekte van Graves - als de schildklier te veel hormoon maakt - is een aandoening die flink ingrijpt in het dagelijkse leven. De behandelingen zijn nog steeds als zestig jaar geleden. In Nederland was dat jarenlang block en replace: schildklier stilleggen en daarnaast schildklierhormoon slikken. Dat moet anders kunnen. Beetje bij beetje lijkt het tij te keren. Patiënten vertellen vaker dat artsen bereid zijn hen te behandelen met de titratietherapie. Of preciezer: behandeling met alleen een schildklierremmer in een zo laag mogelijke dosis.
  • Met langdurig lage dosis strumazol minder terugkomst hyperthyreoïdie ... Vaak komt de hyperthyreoïdie terug na een behandeling met strumazol. Uit onderzoek blijkt dat met een jarenlange vervolgbehandeling met titratie (lage dosis remmer) er een veel kleinere kans is op een terugkomst van hyperthyreoïdie (recidive).
  • Mijn behandeling, mijn keus: wat moet ik weten? ... In een gastblog op de website van Evidently Cochrane vertelt Rosalind over de behandelkeuzes toen de ziekte van Graves terugkeerde en hoe zij uiteindelijk een beslissing nam na uitgebreide gesprekken met haar behandelaars.
  • Hoe titratie goed uit te voeren! ... Op facebook is een besloten groep speciaal voor de behandeling van de ziekte van Graves met titratie. Titratie is een behandeling met alleen een lage dosis schildklierremmer (strumazol / PTU). Nu is er ook een handleiding verschenen over hoe titratie goed uit te voeren. Als je wilt kun je de handleiding printen en laten zien aan je arts.

Reacties