‘Schildklierpatiënten vrezen klachten bij medicijnwissel, wat nu?’

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft een lijst opgesteld waarop medicijnen staan die niet gewisseld mogen worden. Levothyroxine, de werkzame stof in schildkliermedicijnen, ontbreekt op deze Wisselen ongewenst-lijst. Schildklierpatiënten die moeten wisselen van medicatie hebben last van ernstige bijwerkingen. Is dit een foutje of een bewuste keuze van het CBG? Schildklier Organisatie Nederland vindt dit besluit onbegrijpelijk.

Schildklierpatiënten vrezen voor klachten bij medicijnwissel, wat nu?
Radar | artikel en tv-fragment
Schildkliertje
Schildkliertje

Op 30 maart 2021 heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de lijst Wisselen ongewenst’ gepubliceerd en aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de opdrachtgever van dit project. Op deze lijst staan medicijnen waarmee niet gewisseld mag worden, omdat bij een verkeerde inname dit kan leiden tot ernstige problemen.

Levothyroxine ontbreekt op lijst ‘Wisselen ongewenst’

Op deze lijst ontbreken vijftien schildkliermedicijnen met de werkzame stof levothyroxine. Volgens Schildklier Organisatie Nederland (SON) is dit een groot probleem. Als VWS deze lijst accepteert, mogen zorgverzekeraars en apothekers op basis hiervan voortaan patiënten een ander merk levothyroxine meegeven dan ze gewend zijn. Want het medicijn staat toch niet op de lijst wisselen ongewenst. Dus apothekers hebben de vrijheid om alles te geven wat op dat moment voor hen het meest aantrekkelijk is. En dat moeten we echt voorkomen, zegt directeur Marlies Mohr van SON.

Het vinden van de juiste dosering levothyroxine komt zeer nauw. Als een half miljoen schildklierpatiënten iedere keer andere medicatie krijgt, raken ze ontregeld met grote gevolgen. Patiënten kunnen door de andere medicijnen bijvoorbeeld last krijgen van ernstige vermoeidheid, hartklachten, spierpijn, ernstige gewichtstoename of -afname.

Wetenschappelijk bewijs

Marlies Mohr, directeur Schildklier Organisatie Nederland (SON) zegt: Er is wetenschappelijk bewijs dat het wisselen van levothyroxine bij schildklierpatiënten leidt tot ontregeling van de schildklierwaarden. Hierover is wereldwijd gepubliceerd. Er is in 2017 na het Thyrax-tekort een Nivel-rapport verschenen met de gevolgen voor patiënten. Schildklierpatiënten hadden langdurig last van uiteenlopende lichamelijke klachten. Ook internationale schildklierorganisaties (ETA en TFI) pleiten voor het niet wisselen van levothyroxine vanwege de gevolgen.

Edward Visser, internist-endocrinoloog verbonden aan het Schildkliercentrum van het ErasmusMC in Rotterdam vult Mohr aan: Een van de conclusies was dat het ongewenst is om te wisselen van medicijn. Dat betekent dat in de Nederlandse situatie heel duidelijk is aangetoond dat het wisselen tussen levothyroxine van verschillende merken grote gevolgen heeft. En dat is niet alleen in Nederland het geval. Dat is ook herkend in Frankrijk en Denemarken en in heel veel andere landen.

Reacties