Onderzoek naar voorkeur Graves-behandeling van patiënten en van artsen

Behandelingsopties voor de ziekte van Graves (GD) bestaan uit schildklierremmers (ATD), radioactief jodium (RAI) en totale thyreoïdectomie (TT, operatie). Richtlijnen bevelen aan om deze opties met patiënten te bespreken, rekening houdend met de voorkeuren van de patiënt. Deze studie heeft tot doel de voorkeuren van patiënten en artsen en de afwegingen bij het kiezen van een behandeling te evalueren en te vergelijken.

Patients’ and clinicians’ preferences for treatment for Graves’ disease: A discrete choice experiment
Caroline van Kinschot,  Vikas Soekhai, Esther de Bekker-Grob, Edward Visser, Robin Peeters, Tessa van Ginhoven, Charlotte van Noord
Schildkliertje

Een discreet keuze-experiment (DCE) werd uitgevoerd met artsen en met GD-patiënten met een eerste diagnose of recidief (terugval) in het voorgaande jaar. De deelnemers kregen hypothetische behandelingsopties aangeboden die verschilden in type behandeling, remissiepercentages, ernstige bijwerkingen, permanente stemveranderingen en hypocalciëmie. 

Resultaten

286 (82%) patiënten en 61 (18%) artsen namen deel aan de DCE. Alle behandelkenmerken hadden gevolgen voor de behandelingskeuze. Het remissiepercentage was het belangrijkste en verklaarde respectievelijk 37% en 35% van de keuzes bij patiënten en artsen. Zowel patiënten als artsen gaven de voorkeur aan ATD boven chirurgie en RAI. Een sterke negatieve voorkeur voor RAI-behandeling werd waargenomen in een subklasse van patiënten, terwijl artsen RAI verkozen boven chirurgie.

Conclusie

Bij zowel patiënten als artsen was het remissiepercentage de belangrijkste factor van de behandelingskeuze. ATD was de behandelingsoptie met de meeste voorkeur. Patiënten hadden een negatieve voorkeur voor RAI in vergelijking met alternatieven, terwijl artsen RAI verkozen boven chirurgie. Artsen dienen zich ervan bewust te zijn dat hun persoonlijke houding ten opzichte van RAI verschilt van die van hun patiënten. Dit onderzoek naar de voorkeuren van patiënten en artsen kan gedeelde besluitvorming ondersteunen en daardoor de klinische behandeling verbeteren.





Reacties

Hieronymus zei…
ik heb in Maart 2019 een behandeling gehad voor een te snelle schildklier de "slok" in de volksmond. na deze behandeling kwam men erachter dat ik een te hoge dosis radioactief middel heb gekregen. Gevolg is een schildklier die nu niets meer doet. als ik weer mocht kiezen ging ik voor de operatie. voor de beeldvorming; Man 49 jaar altijd in goede gezondheid geweest en in 2016 diagnose ziekte van Graves gekregen. is er behoefte om erover te praten bij de lezers op deze website? ik kan nergens een groep vinden om eens ervaringen uit te wisselen omtrent dit onderwerp.
Laura zei…
Ervaringen kun je delen in https://www.facebook.com/groups/ziektevangraves.
Sowieso is de kans groot dat je schildklier niets meer doet na de slok. Dat komt niet per se door de dosis radioactief jodium.

Ook ben je welkom op het Schildklierforum: https://www.schildklier-forum.nl