Onderzoek overstap van Thyrax naar andere levothyroxines afgerond

Het onderzoek naar de gevolgen van het wisselen van merk door het ‘Thyrax-tekort’ in 2016 is onlangs verschenen in ‘Thyroid’. Thyroid is het wetenschappelijk tijdschrift van de ATA American Thyroid Association. Dit onderzoek was een initiatief van Schildklier Organisatie Nederland (SON) en de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (NVE) in 2016 en werd in opdracht van het ministerie van VWS mogelijk gemaakt door ZonMw. Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) en het PHARMO instituut voerden het onderzoek uit.

Veel schildklierpatiënten bij wie het merk Thyrax vervangen werd door een ander merk schildklierhormoon, raakten ontregeld bij een gelijke dosering. Het effect was sterker naarmate patiënten een hogere dosis schildklierhormoon gebruikten.

Impact of a forced dose-equivalent levothyroxine brand switch on plasma thyrotropin: A cohort study 
LE Flinterman en anderen
Schildkliertje

Belang publicatie

Internationale én nationale verspreiding van deze conclusies is mogelijk van belang omdat het laat zien dat wisselen van merk levothyroxine kan leiden tot uiteenlopende en ernstige gezondheidsklachten. Een effect dat eerder niet altijd werd erkend, ook niet door internisten, en hopelijk leidt tot (meer) alertheid onder behandelaars. 

Nieuwe lijst medicijnen waarbij wisselen ongewenst is

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) maakte 30 juni 2020 bekend dat het op basis van wetenschappelijke voorwaarden een overzicht gaat opstellen van medicijnen waarbij wisselen ongewenst is. (opmerking: of levothyroxine op de lijst komt, is nog onbekend.) Het CBG doet dat op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), in het belang van de veiligheid van patiënten. Medicijnen met dezelfde werkzame stof, dosering en manier van toedienen zijn meestal onderling uitwisselbaar. Het is aangetoond dat ze een vergelijkbare werking hebben. Toch leidt het wisselen regelmatig tot onrust, onvrede of zelfs gezondheidsklachten.



Reacties

Unknown zei…
Ook ik heb het verschil al eens gemerkt.
Het is al wel een aantal jaren terug.
Ik werd toen van Thyrax naar de Levothyroxine van het merk Merx.
IK reageerde daar compleet verkeerd op, omdat bij Merx een bestandsdeel in zat dat de werking van de Levothyroxine tegen werkte.
Groetje Theo Galgenbeld.