Wisselen medicijnen ongewenst

Een aantal patiëntenorganisaties deed in 2018 een dringende oproep aan het ministerie van VWS, zorgverzekeraars en apothekers om een einde te maken aan medicijnwisselingen bij bepaalde medicijnen en patiëntengroepen. De patiëntenorganisaties willen dat bij bepaalde medicijnen (zoals levothyroxine) en patiëntengroepen niet meer mag worden gewisseld van medicatie, omdat het risico op schade aan de gezondheid te groot is. Het initiatief leidde tot overleg met als doel om te komen tot de leidraad Verantwoord Wisselen. Helaas liep dat overleg op niets uit.

Geneesmiddelenoverzicht: wisselen ongewenst
CBG Nieuwsbericht | 30-06-2020 | 14:00
Hoe ging het met het project Verantwoord Wisselen?
Schildkliertje
Schildkliertje
 

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) maakte 30 juni 2020 bekend dat het op basis van wetenschappelijke voorwaarden een overzicht gaat opstellen van medicijnen waarbij wisselen ongewenst is. (opmerking: of levothyroxine op de lijst komt, is nog onbekend.) Het CBG doet dat op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), in het belang van de veiligheid van patiënten. Medicijnen met dezelfde werkzame stof, dosering en manier van toedienen zijn meestal onderling uitwisselbaar. Het is aangetoond dat ze een vergelijkbare werking hebben. Toch leidt het wisselen regelmatig tot onrust, onvrede of zelfs gezondheidsklachten.

Generieke medicijnen

Een generiek medicijn is een medicijn met dezelfde werkzame stof of stoffen als het originele merkgeneesmiddel, vindt het CBG. Het wordt gemaakt door een andere fabrikant dan het bedrijf dat het originele merk heeft ontwikkeld. Het generieke medicijn mag pas op de markt komen als het octrooi op het originele merkgeneesmiddel verlopen is. Het generieke medicijn moet dezelfde werking hebben als het origineel: ze zijn bio-equivalent.

Vergelijkbare werking medicijnen, geen patiënt is hetzelfde

Generieke medicijnen zijn net zo werkzaam en veilig als de originele medicijnen met dezelfde werkzame stof. Dat is van tevoren uitgebreid onderzocht. Het CBG beoordeelt aanvragen voor de registratie van nieuwe generieke medicijnen hierop. Maar niet iedere patiënt is hetzelfde. Soms kan het wisselen van medicijnen die ook verschillen in vorm en kleur bij patiënten leiden tot onrust, onvrede of gezondheidsklachten. En tot verwarring, met verkeerde toediening of inname als gevolg.

Wetenschappelijke aanpak

Het CBG stelt een overzicht samen van medicijnen waarbij wisselingen ongewenst zijn, omdat het wisselen kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Daarvoor stellen we eerst wetenschappelijke voorwaarden op. Deze voorwaarden bespreken we met patiëntenorganisaties en koepelorganisaties van artsen, apothekers en zorgverzekeraars. Daarna worden de voorwaarden vastgesteld door het College. Op basis daarvan maken we de selectie voor het overzicht met medicijnen die bij voorkeur niet gewisseld worden omdat dit een gezondheidsrisico met zich mee kan brengen. Deze conceptlijst bespreken we opnieuw met externe partijen, waarna het College het definitieve overzicht vaststelt. Dat overzicht is naar verwachting eind 2020 af en wordt vervolgens jaarlijks geëvalueerd.

Opmerking Schildkliertje

Bij levothyroxine bestaat bij substitutie risico op veranderde werking. Omdat geen bio-equivalentie tussen de referentiegeneesmiddelen van levothyroxine is aangetoond, zouden deze niet uitgewisseld mogen worden. Ook de uitwisseling met generieke producten van Euthyrox wordt belemmerd, doordat in de samenvatting van productkenmerken (SmPC) van de verschillende generieken niet wordt genoemd waarmee equivalentie is aangetoond. 



Reacties