Alertheid geboden bij omzetting levothyroxine

Thyrax Duotab (levothyroxine) was vanaf februari 2016 een tijd niet leverbaar waardoor schildklierpatiënten massaal een ander merk levothyroxine moesten slikken. Uit een toenemend aantal meldingen bij het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb bleek dat bij verandering van merk  levothyroxine extra waakzaamheid geboden was.

Dat is te lezen op de website van het Pharmaceutisch Weekblad in de inleiding van een belangrijk artikel over de substitutie van levothyroxine.

Alertheid geboden bij omzetten levothyroxine
Jan Span, Michel Kooijman, Florence van Hunsel en Doerine Postma

Levothyroxine is een geneesmiddel met een smal therapeutisch venster waarvan de dosering per patiënt moet worden vastgesteld. Dit gebeurt in eerste instantie op laboratoriumwaarden (tsh en fT4). Een verdere finetuning gebeurt op basis van de klachten van de patiënt. Omdat de blootstelling op patiëntniveau kritisch is, moet bij alle omzettingen van schildkliermedicatie rekening worden gehouden met de mogelijke problemen met betrekking tot over- en onderdosering.

De dosering moet per patiënt worden vastgesteld

Generieke substitutie is op basis van de vereisten bij registratie in theorie mogelijk, maar doordat er meerdere referentiegeneesmiddelen (= het originele of innovatorproduct) zijn, geldt voor levothyroxine-bevattende producten de algemene aanbeveling dat zowel generieke substitutie als substitutie tussen de referentiegeneesmiddelen moet worden afgeraden.

Generieken worden als bio-equivalent beschouwd
als het 90%-betrouwbaarheidsinterval
van de auc-ratio (area under the curve)
en de Cmax (maximale serumconcentratie) ligt
binnen 80-125% van het referentieproduct.

Voor middelen met een smal therapeutisch
venster geldt dat het 90%-betrouwbaarheidsinterval
van de auc-ratio en de Cmax (indien
van belang) binnen 90-111,11% moeten
liggen.

Bij levothyroxine bestaat bij substitutie risico op veranderde werking. Omdat geen bio-equivalentie tussen de referentiegeneesmiddelen van levothyroxine is aangetoond, zouden deze niet uitgewisseld mogen worden. Ook de uitwisseling met generieke producten van Euthyrox wordt belemmerd, doordat in de samenvatting van productkenmerken (SmPC) van de verschillende generieken niet wordt genoemd waarmee equivalentie is aangetoond.

Omdat geen bio-equivalentie tussen de 
referentiegeneesmiddelen van levothyroxine is aangetoond, 
zouden deze niet uitgewisseld mogen worden.

Voor substitutie bij deze producten zonder klinische controle is de enige mogelijkheid substitutie met een parallelproduct van het desbetreffende referentiemiddel (ter herkennen aan het parallelteken “//” in het RVG-nummer).

Voorwaarde voor substitutie is
dat effectiviteit en veiligheid van de te substitueren
middelen gelijkwaardig zijn, aangetoond
met bio-equivalentieonderzoek.

In een aantal SmPC’s en in het substitutiebeleid van de KNMP wordt aangegeven dat levothyroxine-bevattende producten niet uitwisselbaar zijn. Ook bij geneesmiddelentekorten wordt gewezen op alertheid bij omzetting. De meldingen bij Lareb onderschrijven dat bij substitutie tussen verschillende merken bij goed ingestelde patiënten extra waakzaamheid geboden is.

Reacties

Marion zei…
Ben benieuwd naar ervaringen
Anoniem zei…
Ik ben ook benieuwd, maar als de Thyrax duotab er niet meer is (straks) zullen we wel moeten!! Want zonder kunnen we niet....en ik heb altijd geleerd als iets er niet is kan je het ook niet innemen, toch? Ben bang dat we de bijverschijnselen gewoon maar moeten trotseren en als we weer terug gaan naar ons "oude"medicijn weer denk ik. Maar ik wens iedereen succes met zijn schildklier X
Henny zei…
Stel je voor dat het nieuwe medicijn,na goede instelling,beter werkt!
Is niet helemaal ondenkbaar...
Ik voel me met Thyrax ook niet optimaal.
Maar als ik gewend ben aan een ander middel en dat gaat goed,dan ga ik zeker niet terug naar de Thyrax!
Utrechtse zei…
Sinds 20 januari jl. ben ik aan het 'uitsluipen' en 'insluipen' tussen Thyrax en Euthyrox. Daar ga ik vele maanden over doen. Tot nu toe geen klachten, bij een verhouding van ongeveer 2:1
Laura zei…
Utrechtse, ben benieuwd naar het vervolg!
Gerry13 zei…
Dank je wel Laura voor al je informatie betreffende Thyrax!!!!
Unknown zei…
Na 6 weken euthyrox blijk ik overgedoseerd. Verbaast me niet, want ik had al vrij snel hele herkenbare klachten. Nu maar weer zes weken wachten tot ik me weer wat beter voel. Balen zeg!
Utrechtse zei…
Dank voor je belangstelling Laura. Het is geruisloos gegaan, zelfs geen behoefte gehad aan extra bloedonderzoek. Voel me misschien wel wat beter dan voorheen. Als er bij bloedonderzoek later dit jaar nog een verrassing volgt, probeer ik deze pagina nog even terug te vinden. :-)
Laura zei…
Wat fijn dat het goed gegaan is. Het valt me sowieso wel op dat je vrij veel positieve geluiden hoort.
Utrechtse zei…
Vanavond was ik bij de bijeenkomst in het Diakonessenhuis te Utrecht en de aanwezige endocrinologen gaven ook aan dat het allemaal nogal meeviel met het overzetten.
Laura zei…
Dank voor je reactie en goed om dat te horen!

Populaire berichten

Bloedonderzoek TSH, T4, T3

Praktische tips voor het slikken van levothyroxine

Levothyroxine: ’s avonds of ’s ochtends slikken?

Depressieve klachten als er iets met je schildklier is

Onderzoek naar schildklierziekte en arbeidsongeschiktheid

IMITHOT-studie naar rol van darmflora op ontstaan van trage schildklierfunctie

Schildklier en psychische klachten

Herken jij zo’n nagel?

Gevoelens rond de diagnose schildklieraandoening

Prikken na slikken levothyroxine kan zorgen voor verkeerde beoordeling FT4 en TSH