Over te veel en te weinig schildklierhormoon

De schildklier maakt hormonen die belangrijk zijn bij de stofwisseling van alle weefsels in het lichaam. Bij volwassenen beïnvloedt de stofwisseling zaken als gewicht, concentratie, hartritme, energie en geestelijke stabiliteit. Bij kinderen heeft de stofwisseling invloed op de geestelijke ontwikkeling en groei.

Voldoende schildklierhormoon - dus niet te veel en niet te weinig - is ook heel belangrijk bij voor, tijdens en na de zwangerschap.

Bij hyperthyreoïdie maakt de schildklier te veel hormoon

Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier te weinig hormoon

Hyperthyreoïdie kan ook het gevolg zijn van een te hoge dosis levothyroxine. Hypothyreoïdie kan het gevolg zijn van een te lage dosis levothyroxine. 

Lang niet iedereen heeft alle klachten. Veel klachten zijn aspecifiek en komen ook voor bij andere aandoeningen. Ook kunnen klachten die passen bij hypothyreoidie voorkomen bij hyperthyreoïdie en andersom. Dit maakt het voor de arts moeilijk een diagnose te stellen op basis van de klachten. Als meer van de genoemde klachten aanwezig zijn, is er wellicht sprake van een schildklieraandoening. Het is dan aan te raden bloedonderzoek te laten doen. Dat onderzoek geeft het beste aan of de schildklier de oorzaak is van deze verschijnselen.

Ook bij de behandeling van schildklieraandoeningen kan bloedonderzoek meer vertellen over klachten en symptomen.



 


Reacties