Vandaag kwam ik bij de apotheek en kreeg ik een ander merk levothyroxine dan ik gewend ben. Ik kreeg levothyroxine van Teva in plaats van Euthyrox. Inmiddels slik ik meer dan 30 jaar Euthyrox.
Waar komt dit door dat je een ander merk krijgt? In Nederland geldt sinds medio 2005 het preferentiebeleid. Dit houdt in dat de zorgverzekeraar een voorkeur uitspreekt voor het goedkoopste geneesmiddel in zijn soort. In mijn geval DSW. Alleen is deze rompslomp niet goedkoper.
Gelukkig reageerde de apothekersassistente heel vriendelijk en attent. Mijn opmerking dat ik geen Teva wilde maar Euthyrox was voldoende. Zij ging het goede merk pakken en verwerkte het in de administratie.
Preferentiebeleid
Dit gedoe rond het preferentiebeleid speelt al 20 jaar. Het is een duidelijk geval van goedkoop is duurkoop. Veranderen van merk levothyroxine is ongewenst omdat de ene pil niet hetzelfde is als de andere pil. De hoeveelheid werkzame stof varieert per merk. De vulmiddelen wisselen per merk. Het betekent dat patiënten extra bloedonderzoek nodig hebben na zes weken.
Leidraad verantwoord wisselen medicijnen
Bij sommige medicijnen zoals levothyroxine kan wisselen naar een ander merk medicijn problemen geven. Tussen apothekers, artsen en zorgverzekeraars zijn daarom drie afspraken gemaakt in de Leidraad verantwoord wisselen over medicijnen met dezelfde werkzame stof, sterkte, toedieningsvorm en afgiftepatroon. Het regelmatig wisselen van medicijnen leidde de afgelopen jaren tot klachten en vragen van patiënten. De nieuwe afspraken moeten een einde maken aan de onduidelijkheid. En moeten leiden tot veilig, doeltreffend en betaalbaar medicijngebruik.
In de leidraad wordt het wisselen van geneesmiddelen beschreven in drie categorieën:
- Rood (zie bijlage B): niet wisselen, tenzij dit geneesmiddel niet beschikbaar is
- Oranje: wisselen kan, mits aan een aantal voorwaarden voldaan is
- Groen: wisselen kan, tenzij dit om specifieke patiëntgebonden redenen niet kan.
Reacties
Een reactie posten