Leidraad verantwoord wisselen medicijnen

Bij sommige medicijnen en in sommige gevallen kan wisselen naar een ander merk medicijn problemen geven. Tussen apothekers, artsen en zorgverzekeraars zijn daarom drie afspraken gemaakt over het verantwoord wisselen van medicijnen met dezelfde werkzame stof, sterkte, toedieningsvorm en afgiftepatroon. Het regelmatig wisselen van medicijnen leidde de afgelopen jaren tot klachten en vragen van patiënten. De nieuwe afspraken moeten een einde maken aan de onduidelijkheid. En moeten leiden tot veilig, doeltreffend en betaalbaar medicijngebruik.

Leidraad verantwoord wisselen medicijnen
Definitieve versie | 15 november 2022
Apotheek.nl | laatst bijgewerkt 22-12-2022
KNMP

In de Leidraad wordt het wisselen van geneesmiddelen beschreven in drie categorieën:
  • Rood: niet wisselen, tenzij dit geneesmiddel niet beschikbaar is
  • Oranje: wisselen kan, mits aan een aantal voorwaarden voldaan is
  • Groen: wisselen kan, tenzij dit om specifieke patiëntgebonden redenen niet kan.
De categorie Rood omvat de geneesmiddelen met een smalle therapeutische breedte. Deze categorie is gebaseerd op de KNMP Handleiding Geneesmiddelsubstitutie (2018)
In de categorie Oranje zijn geneesmiddelen opgenomen die voor bepaalde indicaties het risico hebben dat door onjuist gebruik en/of foutieve toediening ernstige klinische problemen voor de patiënt kunnen optreden. Deze categorie is gebaseerd op het ‘Geneesmiddelenoverzicht: Wisselen Ongewenst van het CBG’ (maart 2021). 
In categorie Groen zijn al die geneesmiddelen die niet tot categorie Rood of Oranje behoren. Voor geneesmiddelen uit de categorie Oranje en Groen is tevens afgesproken om het aantal wisselingen om niet medische redenen zo veel mogelijk te beperken.

1 januari 2023

De Leidraad wordt met ingang van 2023 volledig van kracht.



Reacties