Tekort schildkliermedicijnen speelt al jaren

Het komt al jaren voor dat een bepaalde dosering van een merk schildklierhormoon niet verkrijgbaar is. Schildklier Organisatie Nederland vermeldt op de pagina Tekort schildkliermedicijnen wanneer er sprake is van een (tijdelijk) tekort. Bron voor vermelding is de website farmanco.knmp.nl.

Euthyrox

Euthyrox kent vele doseringen. Je hoeft dus niet te wisselen van merk. Gebruik je 50 mcg, neem dan 2x 25 mcg; gebruik je 88 mcg, neem dan 3,5 x 25 mcg.
Bedenk dat er bij tijdelijke medicijntekorten meestal een oplossing is, zodat je niet hoeft te wisselen van merk. De apotheek komt meestal zelf met een oplossing, maar je kunt ook zelf een suggestie doen.

Let op: sommige apotheken willen je toch overzetten op een ander merk levothyroxine omdat men meent dat het geen verschil maakt (substitutie levothyroxine). Er is echter wél verschil. Het is niet voor niets dat levothyroxine op de ‘rode lijst’ staat. In de Leidraad Verantwoord Wisselen Medicijnen staat wat de categorie ‘rood’ betekent:

‘Rood: niet wisselen van medicijnen voor de vermelde indicaties, tenzij het (betreffende merk) medicijn (tijdelijk) door tekorten niet (meer) verkrijgbaar is in Nederland’

Mogelijke oplossingen

  • Vaak heeft een merk meerdere doseringen. Heeft een merk ook tabletten met een lagere dosering van je eigen merk, dan kun je ‘stapelen’. Voorbeeld: Je gebruikt 150 mcg. Als 50 mcg beschikbaar is, vraag dan 3x 50 mcg.
  • Heeft een merk ook tabletten met een hogere dosering van je eigen merk, dan kun je ‘splitsen’ (een tablet delen met een ‘splitter’). Vind je dit lastig of wil je te veel verkruimeling voorkomen, vraag dan je apotheek het splitsen te doen.
  • Combinaties van de bovenstaande mogelijkheden zijn uiteraard ook mogelijk.
  • Jouw apotheek kan kijken of een andere apotheek jouw merk wel heeft. De voorraden zijn per apotheek en groothandel verschillend. Wisselen van merk levothyroxine kan pas bij een tekort in Nederland (zie kader boven).

Voorbeeld van tekort op website farmanco


Reacties