Thyrofix preferent bij CZ, Nationale Nederlanden, VGZ en OHRA

Per 1 januari 2022 ging de preferente aanwijzing van Thyrofix (levothyroxine; generiek Euthyrox) van de fabrikant Focus Care Pharmaceuticals B.V. in voor nieuwe gebruikers. Deze aanwijzing geldt voor de verzekerden van CZ, Nationale-Nederlanden, OHRA en VGZ en is voor minimaal vier jaar van kracht.

Schildklierforum
Schildkliertje

Ongerust

Gebruikers van levothyroxine zijn ongerust dat zij problemen krijgen met de levering van het hun vertrouwde merk. 

Zoals iemand haar ervaring deelde:

‘Ik ben ook verzekerd bij VGZ. Als ik dit geweten had, was ik overgestapt naar een andere verzekeraar. Mijn apotheek heeft verteld dat zij orders hebben gekregen om iedereen over te zetten, niet alleen nieuwe patiënten. Ze werken daar alleen niet aan mee, omdat ze weten hoeveel ellende dat kan veroorzaken. Voor de zekerheid wel medische noodzaak laten toevoegen door de huisarts (ivm andere behandelingen).
Een familielid (ook verzekerd bij VGZ) kreeg hier bij een andere apotheek wel last mee. Ze is al vele jaren patiënt en schommelt net als de meesten van ons soms licht met haar medicatie. Met medische noodzaak is dat (voorlopig) opgelost, anders moet ze zelf betalen.‘’

Afspraken

CZ heeft met Focus Care Pharmaceuticals B.V. afspraken gemaakt over beschikbaarheid, voorraad, maatschappelijk verantwoord ondernemen en de kosten van Thyrofix. Door middel van deze afspraken zou de toegankelijkheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid verbeterd worden van dit geneesmiddel.

Voorkomen van onnodige wisselingen

Een ander belangrijk doel van deze aanwijzing is het voorkomen van onnodige wisselingen. CZ heeft niet eerder beleid gevoerd op deze geneesmiddelen. Desondanks ontvangen ze regelmatig klachten van verzekerden dat ze (onnodig) worden omgezet van merk geneesmiddel. Dit willen ze (voor nieuwe patiënten) zoveel mogelijk voorkomen door duidelijke en duurzame afspraken te maken over deze geneesmiddelen.

Minimaal vier jaar

De preferente aanwijzing van Focus Care Pharmaceuticals B.V. loopt voor minimaal vier jaar, en geldt voor alle beschikbare sterktes levothyroxine. Hierdoor hoeft een patiënt die goed is ingesteld op Thyrofix gedurende deze periode niet meer van merk te wisselen, ook niet als de dosering van het geneesmiddel aangepast wordt.

Thyrax-debacle

Voor gebruikers van levothyroxine is dit zoveelste gewissel van merk en generiek vervelend. Zij willen duidelijkheid en niet weer een discussie bij de apotheek. Eén Thyrax-debacle is voldoende. Thyrofix is een generieke variant van Euthyrox. De werking is vergeleken met zijn referentiemiddel Euthyrox..




Reacties