Schildklierdieet: is er bewijs?

Angela Leung schreef eind 2021:‘Een nieuw jaar staat voor de deur en ondanks de uitdagingen die we de afgelopen maanden hebben moeten doorstaan, lijkt er licht te zijn aan het einde van de tunnel. Mensen zijn nu meer dan ooit op zoek naar manieren om hun gezondheid te optimaliseren. Mensen met een schildklieraandoening vormen daarop geen uitzondering.’

Angela M. Leung, Gonzalo J. Acosta | Medscape
Ineke | Schildklierforum
Schildkliertje

Patiënten informeren vaak naar een ‘schildklierdieet’: veranderingen in het voedingspatroon die ze kunnen aanbrengen, supplementen die ze kunnen nemen of gifstoffen die ze kunnen vermijden om hun schildklieraandoening te behandelen of ongedaan te maken. Hoe kunnen symptomen van hypothyreoïdie verbeteren die verder gaan dan traditionele medische therapie? Hoe kan je de auto-antilichaamtiters van de schildklier in het serum verlagen? Hoeveel van dit voedsel of supplement zou te veel zijn voor je schildklier?

Eerlijk gezegd is er veel informatie die misschien overtuigend klinkt. Het bewijs is echter meestal van lage kwaliteit en daarom ongeschikt als basis voor klinische aanbevelingen. 

In Thyroid diet: what is de evidence? (vertaling vind je op het Schildklierforum) worden de populairste voedingsonderwerpen met betrekking tot schildklieraandoeningen besproken.






Reacties