Onderzoek naar cognitieve stoornissen bij de ziekte van Graves (CogThy)

Cognitieve stoornissen en verminderd welzijn komen veel voor bij mensen met de ziekte van Graves (GD). Deze symptomen komen niet alleen veel voor tijdens de actieve fase van de ziekte, maar blijven ook lang bestaan ​​nadat hyperthyreoïdie als genezen wordt beschouwd. De pathogene mechanismen die betrokken zijn bij deze van de hersenen afgeleide symptomen zijn momenteel onbekend. Het algemene doel van de CogThy-studie is om het mechanisme achter cognitieve stoornissen sneller te herkennen bij GD-patiënten die risico lopen.

Structural brain changes in hyperthyroid Graves’ disease: protocol for an ongoing longitudinal, case-controlled study in Göteborg, Sweden—the CogThy project
M Olof Holmberg, H Malmgren, P Berglund, L Bunketorp-Käll, RA Heckemann, B Johansson, N Klasson, E Olsson, S Skau, H Nystrom Filipsson

De studie is een longitudinale, single-center, case-gecontroleerde studie uitgevoerd in Göteborg, Zweden bij premenopauzale vrouwen met nieuw gediagnosticeerde GD. De vrouwen worden onderzocht bij verwijzing, bij inclusie en vervolgens elke 3,25 maanden tot 15 maanden.

Onderzoeken omvatten:
  • laboratoriummetingen;
  • oogevaluatie; neuropsychiatrische en neuropsychologische tests;
  • structurele MRI van de hele hersenen, banen en mediale temporale lobstructuren;
  • functionele nabij-infrarood spectroscopie van de hersen prefrontale cortex en
  • zelf beoordeelde vragenlijsten over de kwaliteit van leven.

De primaire uitkomstmaat is de verandering in het volume van de mediale temporale lobstructuur. Secundaire uitkomstmaten omvatten neuropsychologische, neuropsychiatrische, hormonale en auto-antilichaamvariabelen.

De studie is in september 2012 geopend en in oktober 2019 afgerond. Het zal nieuwe informatie opleveren over het effect van GD op de structuren van de mediale temporale kwabben en de hersenschorsfunctie en of deze veranderingen verband houden met cognitieve en affectieve stoornissen, hormonale niveaus en / of auto-antilichaamniveaus. Het moet leiden tot een breder begrip van de onderliggende pathogenese en toekomstige behandelingsperspectieven.

Samenvatting

Verminderd welzijn bij GD-patiënten is een langdurig probleem en frustrerend voor zowel patiënten als de zorgverleners. Het is niet duidelijk waarom dit gebeurt en het is niet in een vroeg stadium te voorspellen welke patiënten op lange termijn cognitieve stoornissen zullen ontwikkelen. Vandaar dat het CogThy-project een aanzienlijk klinisch probleem aanpakt.

Dit project zal: (1) morfologische hersenkenmerken identificeren die geassocieerd zijn met psychiatrische uitkomst en schildklierhormoonfunctie bij GD-patiënten en (2) fNIRS gebruiken om cognitie bij GD-patiënten te bestuderen. Geplande toekomstige resultaten van dit project zijn: (1) het ontwikkelen van een risicofactormodel dat alle mogelijke factoren zal wegen voor het identificeren van proefpersonen met het grootste risico op het ontwikkelen van aanhoudende cognitieve stoornissen en (2) het identificeren van biomarkers voor cognitieve achteruitgang die kunnen worden gebruikt voor risico-evaluatie en monitoring.

Creative Commons Attribution Non Commercial (CC BY-NC 4.0)-licentie

Dit is een open access-artikel dat wordt gedistribueerd in overeenstemming met de Creative Commons Attribution Non Commercial (CC BY-NC 4.0)-licentie, waarmee anderen dit werk niet-commercieel kunnen distribueren, remixen, aanpassen, erop kunnen bouwen en hun afgeleide werken op verschillende voorwaarden, op voorwaarde dat het oorspronkelijke werk correct wordt geciteerd, de juiste vermelding wordt gegeven, eventuele aangebrachte wijzigingen worden aangegeven en het gebruik niet-commercieel is: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/.




Reacties