Een schildklieraandoening gaat vaak samen met een stemmingsstoornis als een depressie. Het is zelfs zo dat de diagnose depressie wel wordt gesteld terwijl er in feite sprake is van een schildklierafwijking. Depressieve klachten komen het meeste voor bij patiënten met een hypothyreoïdie, maar ook een hyperthyreoïdie kan deze klachten veroorzaken. Tegenwoordig wordt vrijwel altijd een bloedonderzoek gedaan wanneer mensen tobben met depressieve klachten. Onderzoek toont aan dat ongeveer tien tot vijftien procent van de depressieve patiënten mogelijk een tekort aan schildklierhormoon hebben. Een afwijkende schildklierfunctie kan daarnaast ook voor stemmingswisselingen en paniekaanvallen zorgen. Een behandeling met schildkliermedicijnen helpt vaak om de klachten te verhelpen of in ieder geval te verminderen.
Sombere klachten bij een goed ingestelde schildklier
Ook als iemand goed is ingesteld met schildkliermedicijnen, kunnen sombere of depressieve gevoelens voorkomen. Sommige mensen houden psychische klachten ondanks goede schildklierwaarden. Hoe dat precies komt, is moeilijk te onderzoeken en daarom nog niet precies bekend. Hierbij is het goed om te bedenken dat deze gevoelens ook los kunnen staan van de schildklierafwijking. Niet iedere psychische klacht is terug te voeren op de schildklier.De depressieve gevoelens kunnen ook een reactie zijn op het feit dat iemand moet leren omgaan met de gevolgen van een chronische ziekte. Dit wordt een ‘reactieve’ depressie genoemd: een depressie als reactie op een stressvolle of ingrijpende gebeurtenis. En het krijgen van een chronische ziekte past zeker in deze categorie; hoewel dit per patiënt verschilt wat betreft de ernst van de ziekte en de beleving van de klachten.
De twee belangrijkste kenmerken van een depressie zijn: sombere stemming en nergens meer plezier aan beleven. Daarnaast kunnen klachten voorkomen als interesseverlies, slaap- en eetproblemen, energieverlies en gevoelens van waardeloosheid.
Wat patiënten vertellen
Sommige patiënten vertellen dat hun zelfbeeld aan het wankelen werd gebracht. Ze waren lange tijd niet meer de persoon die ze dachten te zijn. Anderen vertelden dat zij zich onbegrepen en/of eenzaam voelden en hierdoor verdrietig waren. Ook boosheid en frustratie werden genoemd. Voor sommige patiënten was de ziekte een traumatische ervaring, vooral als het lang duurde voor de diagnose werd gesteld. Dan kan het gevoel ontstaan dat er zomaar een aantal jaren ‘verpest’ zijn. Het is niet verwonderlijk dat deze moeizame jaren voor depressieve klachten kunnen zorgen.Heb ik een depressie?
Wanneer je somber bent, hoeft dit niet te betekenen dat je ook depressief bent. Wanneer je langer dan twee weken last hebt van depressieve klachten, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan beoordelen of er sprake is van een depressie en de ernst van de klachten inschatten. Een depressie is meestal goed te behandelen. Door het voeren van gesprekken met de huisarts of een psycholoog, door het gebruik van medicijnen (antidepressiva) of door een combinatie van beide therapieën, verdwijnen de klachten bij de meeste patiënten.De twee belangrijkste kenmerken van een depressie zijn: sombere stemming en nergens meer plezier aan beleven. Daarnaast kunnen klachten voorkomen als interesseverlies, slaap- en eetproblemen, energieverlies en gevoelens van waardeloosheid.
Reacties
Een reactie posten