Tips om sombere gevoelens aan te pakken!

Geregeld hebben mensen met (een onbehandelde) hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie depressieve klachten en stemmingswisselingen, variërend van mild tot ernstig. Het is dan goed om te weten dat de klachten te maken kunnen hebben met de schildklierziekte. Gelukkig kun je vaak zelf aan de slag om minder last te hebben van depressieve gevoelens. De tips helpen je daar hopelijk bij.

Gevoelens bij de diagnose van een schildklieraandoening

Schildklier en psychische klachten

Depressieve klachten als er iets met je schildklier is

Tips

 • Probeer uit te zoeken of je sombere gevoelens een reactie zijn op een gebeurtenis of een probleem. Sta jezelf toe om hier verdrietig over te zijn en laat die gevoelens toe.
 • Accepteer je gevoelens. Negeer je emoties niet en stop ze niet weg. Ze kunnen dan terugkomen in lichamelijke klachten of oververmoeidheid.
 • Zie jezelf niet als slachtoffer van de omstandigheden maar als iemand die actief iets kan doen. Word liever kwaad dan je als slachtoffer te gedragen.
 • Probeer met iemand uit je omgeving over je gevoelens en eventuele problemen te praten. Zoek mensen op, ook als je daar eigenlijk niet zo'n zin in hebt.
 • Zorg voor regelmaat: ga op een normale tijd naar bed, sta op een normale tijd op en eet drie keer per dag, ook al heb je geen trek.
 • Zoek afleiding in activiteiten die voor jou ontspannend zijn. Lichaamsbeweging zoals fietsen, wandelen of zwemmen zijn erg belangrijk. Ze verbeteren je stemming, maken 'gezond moe' en geven je weer energie.
 • Blijf maatschappelijk actief, isoleer je niet.
 • Neem geen beslissingen die verregaande gevolgen hebben, zoals scheiden of verhuizen.
 • Probeer inzicht te krijgen zodat je een eventuele volgende depressie kunt voorkomen. Psychologische begeleiding kan hierbij goede hulp bieden.
 • Drink liever geen alcohol en gebruik geen drugs.
 • Blijf als het kan gewoon werken.

Thuisarts.nl en depressie

Thuisarts.nl en somberheid

Heb je een depressie?

Wanneer je somber bent, hoeft dit niet te betekenen dat je ook depressief bent. Maak een afspraak met je huisarts als je langer dan twee weken depressieve klachten hebt. Je huisarts kan beoordelen of er sprake is van een depressie en de ernst van de klachten inschatten. Een depressie is meestal goed te behandelen.


Reacties

Bechterew zei…
Goede tips. Echter, moet je genoeg wilskracht hebben.
Anoniem zei…
serotonine wordt ook vaak niet goed aangemaakt als je schildklier het niet goed doet. Ook al slik je de juiste hoeveelheid medicatie. Over gevoeligheid en snel van slag is vaak een probleem bij schildklier klachten. Ik slik al jaren een anti depressivum en dat gaat prima.
Anoniem zei…
Toch wel bijzonder dat het kennelijk zo makkelijk is om je depressie aan te pakken. Toch? Niet dus. Het klinkt heelmooi het bovenstaande maar helaas ik doe alles in de praktijk , maar het enige wat nu blijkt te helpen is minderen in schildklier medicatie, Goh! Echt? Sinds ik moest overstappen van thyrax naar levothyroxinenatrium is bij mij de hel losgebarsten. Dit in combinatie met de anticonceptiepil die ik had laten staan en waarvan ik niet wist dat het invloed op elkaar had. Gevolg ernstige angst en paniek klachten en nee die gaan niet over met het bovenstaande wel met mindering van medicatie ondanks dat de huisarts continue roept het is psychisch hoor... dat mijn schildklier nu opzet is ook gewoon stress. Maar dit is niet tegen te gaan op te beuren etc. Het gewoon dikke shit die al 4 maanden duurt en nu minder word door eigen initiatief door medicatie afbouw. Jammer dat dat onderdeel mist in dit verhaal. En dat de huisarts niet verder kijkt dan de waarden zijn toch goed? Maar wel hoger dan ik had. Sorry maar ik word hier erg cynisch van.het is zo makkelijk te zeggen dat het wel tussendeur oren zit dan de echte oorzaak aan te pakken. Ik zat super in mijn vel tot overgang naar de andere medicatie en stoppen met de pil. Degene hierboven heeft gelijk! Je kan dan beter een antidepressiva gebruiken dan steeds weer moeten vechten tegen de angst paniek en depressie, dat is geen dipj3 maar een nare ziekte die niet altijd overgaat omdat een ander een paar tips geeft.
Anoniem zei…
Herkenbaar verhaal. Pil overgang op andere medicatie voor de schildklier leef in een hel! Huis arts blijft roepen is psychish