Patiënt wil TSH en FT4, arts krijgt advies om alleen TSH te prikken

In verband met de nieuwe formule van Euthyrox is informatiemateriaal voor patiënten en zorgverleners verschenen van Merck, CBG en SON.

Euthyrox nieuwe formule vanaf 1 juni verkrijgbaar in Nederland
Schildkliertje

Door de verandering van hulpstoffen bij de nieuwe formule van Euthyrox kan de biologische beschikbaarheid van de werkzame stof en het effect veranderd zijn. Er kunnen klachten ontstaan, waardoor bloedonderzoek gewenst is. Waar SON en CBG het over bloedwaardes hebben, daar heeft Merck het over schildklierhormoonwaarde (TSH-waarde). Het advies van Merck voor artsen luidt: TSH-waarde prikken (zie afbeelding, onder kopje ‘Voor voorschrijvende artsen’ punt 2.)

Bloedwaardes

Volgens CBG en SON: In overleg met zorgverleners is het advies aan patiënten om bij klachten bij het gebruik van de nieuwe tabletten, contact op te nemen met de behandeld arts. Deze kan dan de bloedwaardes controleren, als dat nodig is. Als er door de wisseling toch een verandering in de hormoonspiegel optreedt, kan de dosis van het medicijn worden aangepast.

Alleen TSH

Volgens de patiëntenfolder van Merck: Mocht u veranderingen of klachten opmerken na gebruik van deze nieuwe tabletten, neem dan contact op met uw behandelend arts om te bespreken of uw schildklierhormoonwaarde (TSH-waarde) gecontroleerd dient te worden. (opmerking: wat moet er nu geprikt worden? TSH is geen schildklierhormoon.)

Tip van patiënt tot patiënt

Eén advies was heel welkom geweest: prik de TSH en FT4 voor je overstapt en herhaal dit zes tot twaalf weken later nog eens. Zo kan ieder individu bepalen of hij/zij met kennis van de TSH en FT4 een aanpassing in de dosering moet doen.


Reacties