Radiofrequente ablatie (RFA) als nieuwe behandeltechniek

Goedaardige tumoren van de schildklier zijn goed te behandelen met zogenaamde radiofrequente ablatie (RFA). Daarmee wordt de knobbel zodanig verhit, dat deze afsterft. RFA geeft vergelijkbare resultaten met minder bijwerkingen dan de nu gangbare methodes zoals radioactief jodium. 

Mensen met een groot goedaardig gezwel van de schildklier kunnen daar fysiek maar ook psychisch hinder van ondervinden. Een dergelijk gezwel wordt normaliter met een operatie verwijderd of met een behandeling met radioactief jodium verkleind. Bij de operatie bestaat het risico op schade aan de bijschildklier of de stembandzenuw. Daarbij blijft altijd een litteken in de hals aanwezig.

Radioactief jodium kan een tekort aan schildklierhormoon veroorzaken waarvoor tabletten nodig zijn. 
RFA is een techniek waarbij de goedaardige tumor door middel van een naald wordt verhit en afsterft. Er is weinig schade aan de huid en door de selectieve verhitting loopt het omliggende weefsel weinig tot geen schade op. 

De techniek is niet nieuw, maar wordt sinds enkele jaren toegepast bij deze aandoening in Nederland. Ongeveer 5 procent van de volwassenen heeft een voelbare knobbel van de schildklier. Hiervan is ongeveer 95% niet kwaadaardig en strikt genomen is behandeling dan niet medisch noodzakelijk. Echter, het gevoel van druk in de hals en esthetiek kunnen redenen zijn om de knobbel toch weg te laten halen.

Wanneer er sprake is van een inoperabele primaire tumor van de schildklier of een metastase ervan kan radiofrequente ablatie (RFA) ook worden overwogen. Uit de studies in de richtlijn schildkliercarcinoom kan geconcludeerd worden dat RFA effectief kan zijn voor locoregionale controle in patiënten die niet meer geopereerd kunnen worden. Tevens kan RFA worden gebruikt als palliatieve behandeling van afstandsmetastasen.

RFA wordt toegepast in de volgende ziekenhuizen:

Amersfoort – Meander MC
Amsterdam – VUmc
Almelo – Ziekenhuisgroep Twente
Arnhem – Rijnstate ziekenhuis
Breda – Amphia ziekenhuis
Dordrecht – Albert Schweitzer Ziekenhuis
Eindhoven – Catharina Ziekenhuis
Helmond – Elkerliek Ziekenhuis
Hengelo – Ziekenhuisgroep Twente
Roermond – Laurentius Ziekenhuis
Rotterdam – Erasmus MC
Rotterdam – Maasstad Ziekenhuis
Zaandam – Zaans Medisch Centrum
Zwolle – Isala

Reacties

anikaopreis zei…
Wat ik niet helemaal begrijp is waarom je deze techniek als palliatieve behandeling zou toepassen? Is het niet fijn als je je schilklier kunt behouden?
Anoniem zei…
Hallo Laura, als ik deze mail van nota bene ruim anderhalf jaar geleden gelezen had dan was er vandaag op het Facebookforum geen reactie van mij gekomen. Ik heb alle e-mails van Schildkliertje bewaard maar zoals ik je al meldde niet altijd gelezen. Heel fijn dat je deze "hobby" beoefent! Met name in deze melding zal ik me gaan verdiepen aangezien er bij mij een nodus in de schildklier zit maar er ook een nicht is met een cyste op de isthmus die ieder jaar voor een echo naar het ziekenhuis gaat. Bedankt voor je werk! Groeten Corrie
Anoniem zei…
Zijn er mensen die ervaring hebben met RFA behandeling van de schildklier (struma) in het Erasmus of catharine ziekenhuis eindhoven
Jeny zei…
Ik heb ook enkele goedaardige schildklierknobbels (noduli).
Ik zou willen laten verwijderen via de techniek RFA in Nederland.
Heeft iemand dit reeds laten doen met deze techniek ?
Graag reactie aub.
Anoniem zei…
Gisteren een rfa behandeling gehad bij een toxische nodus rechts boven in de schildklier behandeling prima te doen na pijn behoorlijk resultaat nog even afwachten 😅
Anoniem zei…
Hoe gaat het nu sinds die behandeling?