Radiofrequente ablatie (RFA) als nieuwe operatie-techniek

Goedaardige tumoren van de schildklier zijn goed te behandelen met zogenaamde radiofrequente ablatie (RFA). Daarmee wordt de knobbel zodanig verhit, dat deze afsterft. RFA geeft vergelijkbare resultaten met minder bijwerkingen dan de nu gangbare methodes. Dit zeggen onderzoekers van het Erasmus MC in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, zo meldt het Erasmus MC.
Radiofrequente ablatie van symptomatische benigne schildkliernodus
Tessa van Ginhoven, Elske Massolt, Diederik Bijdevaate, Robin Peeters, Pim Burger en Adriaan Moelker

Nieuwe behandeling voor goedaardige tumoren in schildklier
Persbericht Erasmus MC, Rotterdam

Rijnstate introduceert nieuwe behandeling voor goedaardig gezwel in de schildklier
Schildklierknobbel.nl, Rijnstate Ziekenhuis, Arnhem

Nieuwe behandeling: warme naald laat schildklierknobbels verschrompelen
Nieuwsbericht Catharina Ziekenhuis, Eindhoven

Mensen met een groot goedaardig gezwel van de schildklier kunnen daar fysiek maar ook psychisch hinder van ondervinden. Een dergelijk gezwel wordt normaliter met een operatie verwijderd of met een behandeling met radioactief jodium verkleind. Bij de operatie bestaat het risico op schade aan de bijschildklier of de stembandzenuw. Daarbij blijft altijd een litteken in de hals aanwezig.

Radioactief jodium kan een tekort aan schildklierhormoon veroorzaken waarvoor tabletten nodig zijn. Interventieradioloog Adriaan Moelker en arts in opleiding tot oncologisch chirurg Tessa van Ginhoven vonden daarom dat de toepassing van RFA bij goedaardige tumoren van de schildklier ook in Nederland geïntroduceerd moest worden. Niet zonder succes: in het Erasmus MC wordt RFA als nieuwe techniek bij deze aandoening inmiddels aangeboden.

RFA is een techniek waarbij de tumor door middel van een naald wordt verhit en afsterft. Er is weinig schade aan de huid en door de selectieve verhitting loopt het omliggende weefsel weinig tot geen schade op. Moelker: “In het eerste jaar na de start van RFA kunnen we de tumor met 80% zien slinken. Daarmee is de tumor vaak al bijna niet meer zichtbaar of voelbaar.”

De techniek is niet nieuw, maar wordt nu voor het eerst toegepast bij deze aandoening in Nederland. Van Ginhoven: “Ongeveer 5 procent van de volwassenen heeft een voelbare knobbel van de schildklier. Hiervan is ongeveer 95% niet kwaadaardig en strikt genomen is behandeling dan niet medisch noodzakelijk. Echter, het gevoel van druk in de hals en esthetiek kunnen redenen zijn om de knobbel toch weg te laten halen.”

Wanneer er sprake is van een inoperabele primaire tumor van de schildklier of een metastase ervan kan radiofrequente ablatie (RFA) ook worden overwogen. Uit de studies in de richtlijn schildkliercarcinoom kan geconcludeerd worden dat RFA effectief kan zijn voor locoregionale controle in patiënten die niet meer geopereerd kunnen worden. Tevens kan RFA worden gebruikt als palliatieve behandeling van afstandsmetastasen.

Reacties

anikaopreis zei…
Wat ik niet helemaal begrijp is waarom je deze techniek als palliatieve behandeling zou toepassen? Is het niet fijn als je je schilklier kunt behouden?
Anoniem zei…
Hallo Laura, als ik deze mail van nota bene ruim anderhalf jaar geleden gelezen had dan was er vandaag op het Facebookforum geen reactie van mij gekomen. Ik heb alle e-mails van Schildkliertje bewaard maar zoals ik je al meldde niet altijd gelezen. Heel fijn dat je deze "hobby" beoefent! Met name in deze melding zal ik me gaan verdiepen aangezien er bij mij een nodus in de schildklier zit maar er ook een nicht is met een cyste op de isthmus die ieder jaar voor een echo naar het ziekenhuis gaat. Bedankt voor je werk! Groeten Corrie
Anoniem zei…
Zijn er mensen die ervaring hebben met RFA behandeling van de schildklier (struma) in het Erasmus of catharine ziekenhuis eindhoven
Jeny zei…
Ik heb ook enkele goedaardige schildklierknobbels (noduli).
Ik zou willen laten verwijderen via de techniek RFA in Nederland.
Heeft iemand dit reeds laten doen met deze techniek ?
Graag reactie aub.