Er is iets met mijn schildklier. Wat nu?

De schildklier maakt de schildklierhormonen T4 (± 120 µg per dag) en T3 (± 8 µg per dag) en geeft die af aan het bloed. Via het bloed gaan die hormonen naar alle cellen en organen. Daar regelen zij bijna alle functies. Als alles goed werkt, maakt de schildklier genoeg schildklierhormonen. Daarmee heb je genoeg energie. Je hebt het warm genoeg als het koud is. Als het warm is, transpireer je. Je valt niet zomaar af of komt niet zomaar aan.

Onderzoek en diagnose

Helaas doet de schildklier het niet altijd goed. Hij maakt te weinig of te veel hormoon, er is een nodus of struma of er is mogelijk schildklierkanker. Om te bepalen wat de schildklier mankeert, kiest de arts uit:

Welke behandelingen bij welke aandoening

Aandoeningen van de schildklier worden behandeld met medicijnen, radioactief jodium en/of een operatie. Van belang is dat arts en patiënt - afhankelijk van de aandoening - in overleg een keus maken bij:

Vooral hypothyreoïdie

De schildklieraandoening hypothyreoïdie komt het meest voor. De schildklier maakt dan te weinig of geen schildklierhormoon (meer). In Nederland gebruiken naar schatting 600.000 mensen daarom pilletjes schildklierhormoon. Maakt jouw schildklier te weinig of geen schildklierhormoon meer? Leer over de schildklier waardoor je je wellicht zo goed mogelijk kan voelen met zulke pilletjes schildklierhormoon.


Reacties