Bedoeling van deze tips is om je op weg te helpen. Met de taal, met kennis en mogelijk ook met zelfvertrouwen om vragen te stellen aan je arts. Voor jou als schildklierpatiënt betekent het dat je leert wat de schildklier doet, wat je zelf kunt doen en wat een schildklieraandoening betekent.
Kennis maakt je weerbaar en je wordt een gelijkwaardige gesprekspartner van je arts. Jij hebt je hele leven te maken met die schildklier. Jouw arts niet.
Kennis maakt je weerbaar en je wordt een gelijkwaardige gesprekspartner van je arts. Jij hebt je hele leven te maken met die schildklier. Jouw arts niet.
Tips
- Leer hoe de schildklier werkt en wat schildklierhormoon doet.
- Schrijf na elk bloedonderzoek de TSH- en FT4-waarde (en eventueel T3) op in een schriftje.
- Noteer daarbij hoeveel hormoon je slikt en hoe je je voelt. Heb je bijvoorbeeld hypoklachten, hyperklachten of klachten door schildklierkanker?
- Laat bloed prikken voordat je hormoon slikt. Dan is de TSH hoger en de FT4-waarde lager. Dit kan je een betere onderhandelingspositie geven als je meer T4-hormoon nodig hebt.
- Leer het schildklierjargon. Dit geeft je toegang tot informatie over de schildklier zoals de richtlijnen.
- Print de pagina’s van de richtlijnen en leg die voor aan je arts.
- Slik schildklierhormoon op een tijdstip waarbij je je prettig voelt en wat handig uitkomt met je werk of andere bezigheden: ’s ochtends, ’s avonds of ’s nachts. Overleg dit eventueel met je arts.
- Zorg voor voldoende tijd tussen eten en inname van T4-hormoon. Meer tijd tussen eten en pil slikken zorgt voor meer opname van T4 in de darm.
- Heb je de ziekte van Graves of de ziekte van Hashimoto en heb je last van je ogen? Lees dan eens over de oogziekte.
- Let op de wisselwerking met andere medicijnen. Vraag je arts en/of apotheker daarnaar of lees de bijsluiter.
- Let op dat je altijd hetzelfde merk schildklierhormoon krijgt. Dat voorkomt symptomen van onderdosering of overdosering. Verwisseling van merk heeft te maken met preferentiebeleid van overheid, verzekeraars en apothekers.
- Vraag het eens aan een ander. Ervaringen delen kan een hoop schelen.
- Wijt niet alles aan de schildklier. ‘Normale’ mensen zijn ook wel eens moe en hebben ook wel eens een kort lontje.
Reacties
Een reactie posten