Podcast huisartsenrichtlijn schildklieraandoeningen 2025

Welke wijzigingen uit de herziene NHG-Standaard Schildklieraandoeningen (versie 2025) moeten huisartsen absoluut meenemen naar de spreekkamer? Hierover gaat de nieuwste podcast van het wetenschappelijk tijdschrift Huisarts en Wetenschap. Esther Bloem, projectleider SchildklierNL, en Stan Ursem, huisarts en post-doc onderzoeker in het endocrinologisch lab van het Amsterdam UMC, zijn te gast.

Beluister de podcast-aflevering

Beide sprekers zijn als werkgroeplid nauw betrokken bij de totstandkoming van de richtlijn. Op deze manier kan SchildklierNL  als patiëntenorganisatie huisartsen attenderen op essentiële zaken als optimaal instellen, aandacht voor uiteenlopende klachten en de effecten van puberteit, zwangerschap en overgang op de schildklier. Ook is het prettig dat zo nog meer huisartsen SchildklierNL leren kennen als patiëntenorganisatie die naast lotgenotencontact ook evidence based informatie biedt.

Optimaal instellen

In de podcast wordt, naast de aandacht voor de wijzigingen in de NHG-Standaard, ook uitgebreid stilgestaan bij optimaal instellen. Van veel mensen met een schildklieraandoening is al langer bekend dat zij zich niet altijd optimaal voelen als de bloedwaarden volgens de arts in orde zijn. Dit betekent dat arts en patiënt samen moeten zoeken naar het setpoint, het punt waarbij iemand met een schildklieraandoening zich goed voelt. Het optimaal instellen gebeurt in kleine stapjes, en dat kan een groot verschil maken voor de persoon in kwestie. Om samen met de huisarts tot jouw setpoint te komen, is het raadzaam om zelf ook bij te houden hoe je je voelt.

De podcast is ontwikkeld voor huisartsen, maar is wel vrij toegankelijk. Houd er bij het luisteren wel rekening mee dat medische termen niet worden uitgelegd. Hier is wel een woordenlijst.


Reacties