Over TSH, totaal T4 en vrij T4

Kijk hier voor een idee wat er in je lichaam gebeurt met de schildklierstofwisseling.

Setpoint bepalen
Schildklierforum

Zodra je je levothyroxine (=T4) hebt doorgeslikt, krijgt je lijf signalen over de komst van een hoop vrijT4/FT4. Zulke boodschappen gaan razendsnel, en vormen de communicatielijnen tussen de schildklierhormonen en de rest van je lijf. De FT4 stijgt, en in reactie daarop daalt de TSH, ieder op eigen wijze.

Deze dynamiek duurt de hele ochtend. En bij sommige mensen nog langer. Omdat jij tijdens deze dynamiek/wervelingen je bloed laat afnemen, krijg je nooit een juist beeld. Want in de volgende minuut kan het weer een andere uitslag zijn.

Prik in het vervolg minstens 24 uur na je laatste T4-pillen/levothyroxine. Dus in de vroege ochtend, en stop je dosis levothyroxine in je zak om pas na het prikken te kauwen/slikken.

Dan pas krijg je iets van het lab waarmee je je vorige waarden kunt vergelijken. Geen last van dynamiek. Hiermee leer jij (en je dokter) hoe je waarden geïnterpreteerd moeten worden. Dus nooit meer prikken als je je levothyroxine al hebt geslikt. Dat is weggegooid geld. De volgende dag is het lab ook open.

Er zijn in je bloed twee soorten T4:

  • de ene is vrij/free FT4 en kan naar believen worden gebruikt door je cellen. Dit wordt altijd geprikt in je lab.
  • de ander is de enorme grote voorraad gebonden TT4 (totale T4) in je lijf. Deze is niet vrij. Dit is de ondersteunende voorraad voor alle weefsels die er op enig moment behoefte aan hebben.

Zoiets als je portemonnee (vrij) en je bank (totaal gebonden). Deze twee soorten zorgen samen voor het evenwicht. Je FT4 is een minuscuul klein beetje (0.03%) in vergelijking met die enorme voorraad van de TT4 (99.97%).

Nu over je set point. Zo te zien heb je een zeer effectief reagerende schildklierhuishouding. Dit zie ik aan de kromming van je curve. Deze geeft de samenwerking weer van je achterliggende schildklierhuishouding: daar waar je TSH vandaan komt en het resultaat van je FT4. Dit is aangeboren.

Tot nu toe lijkt het dat je moet streven naar een FT4 van ca. 17, waarbij een TSH van tegen de 0.8 mU.l. Niet voorbij de 18 pmol/l. Dat is veel teveel.

Omdat je in het vervolg in de vroege ochtend naar het lab gaat - nog zonder levothyroxinedosis van die dag - zal zo'n ochtendwaarde ongeveer in de richting zijn van 16.5 - 17 pmol/l. Ietsje minder dan je set point.

't Is veel informatie. Maar dit is wel de basis die je min of meer nodig hebt om met je eigen schildklierhuishouding om te gaan.

Reacties