Onderzoek RFA versus radioactief jodium bij toxische schildklierknobbel

In Nederland is men in 2021 gestart met een wetenschappelijk onderzoek naar de RFA-behandeling van goedaardige schildklierknobbels ((toxische nodussen) die te veel schildklierhormoon aanmaken, de RABITO-studie. RFA staat voor radiofrequente ablatie. Hierbij wordt weefsel verhit en verschrompeld met een naald die radiofrequente trillingen veroorzaakt. Deze behandeling heeft op lange termijn waarschijnlijk meer voordelen dan de huidige standaardbehandeling met radioactief jodium. 


In 2015 waren in Nederland de eerste ziekenhuizen die radiofrequente ablatie gebruikten bij goedaardige schildklierknobbels die geen schildklierhormoon maakten, maar wel klachten veroorzaakten door hun grootte. Nu is er een landelijk onderzoek naar RFA bij patiënten met een toxische knobbel, een knobbel die te veel schildklierhormoon maakt (hyperthyreoïdie). Dit kan leiden tot klachten als een versnelde hartslag, gejaagdheid en gewichtsverlies. Als dit niet behandeld wordt, kan het gevaarlijk zijn.

Deelnemende ziekenhuizen

  • Albert Schweitzer Ziekenhuis, Dordrecht
  • Amphia, Breda
  • Amsterdam UMC: locatie AMC en locatie VUMC
  • Catharina Ziekenhuis, Eindhoven
  • Elkerliek ziekenhuis, Helmond
  • Rijnstate, Arnhem
  • Ziekenhuis Groep Twente (ZGT), locaties Hengelo en Almelo

Voor vragen kun je contact opnemen met Manon van der Meeren, arts-onderzoeker, via RABITOstudie@rijnstate.nl.

Ook in het buitenland wordt RFA al gebruikt voor toxische knobbels. Uit de praktijk lijkt het een goede behandeloptie te zijn, maar dat wil men nu ook wetenschappelijk vaststellen.

Radioactief jodium leidt vaak tot hypothyreoïdie 

Al meer dan 50 jaar is de standaardbehandeling bij toxische schildklierknobbels radioactief jodium. Het nadeel hiervan is dat de behandeling op langere termijn vaak leidt tot een te langzaam werkende schildklier. Dit gebeurt bij circa 15 procent van de patiënten na 1 jaar en kan oplopen tot 60 procent na 20 jaar. Als je schildklier te langzaam werkt, moet je de rest van je leven schildklierhormoon slikken en regelmatig je schildklier laten controleren. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de laatste jaren dat er een groep patiënten met een te langzaam werkende schildklier is die toch klachten blijft houden, ondanks dat ze volgens hun bloedwaarden goed zijn ingesteld op hun medicijnen. Zij blijven bijvoorbeeld moe en hebben dus een lagere kwaliteit van leven. Dat wordt hopelijk met RFA voorkomen. 




Reacties