Over levothyroxine zoals Tirosint, Thyrax, Euthyrox enThyrofix

Het stofje T4 (thyroxine) is in iedere pil of gel of poeder of wat dan ook gelijk. T4 = T4. En de reactie in je lijf is ook gelijk. Bij Tirosint is het enige verschil de verpakking van de T4-tjes. Die is er niet, slechts een gelletje, en dus zoeft de T4 je bloed in. Het wordt zo goed en snel opgenomen, dat je het met een beker koffie kan innemen, bij het ontbijt. 

Dàt is de reclamestunt van Tirosint. Andere levothyroxines worden nuchter ingenomen voor een optimale opname van de T-viertjes. Voor de behoefte aan levothyroxine maakt het n i e t s uit. Circa 100 µg Tirosint = circa 100 µg Euthyrox = circa 100 µg Thyrax = circa 100 µg Thyrofix.

Zodra een levothyroxinefabriek - zoals met het thyrax-debacle - slordig omgaat met de hoeveelheid T4 in een pil, wordt dat opgemerkt door de gebruikers. Zo werd een paar jaar geleden de productievernieuwing van Thyrax van potje naar strip opgemerkt door de gebruikers. Het betekende een verschil in hoeveelheid T4. Sommige mensen gingen hyperen en hadden een fractie minder levothyroxine nodig. En sommige mensen voelden zich beter! Want chronisch ondergedoseerd geweest ... 

Er bestaat gelukkig hooguit gewenning aan een vaste hoeveelheid T4. Onafhankelijk van merk. Waarschijnlijk wel afhankelijk van reclamegezever. Dat heet marktwerking.





Reacties