Wisselen van merk levothyroxine leidt tot klachten en extra kosten

Een aanzienlijk percentage van de Nederlandse volwassenen heeft een primaire hypothyreoïdie en is daardoor levenslang afhankelijk van suppletietherapie met levothyroxine. Recent zijn er diverse initiatieven geweest om levothyroxine op te nemen in het preferentiebeleid van de Nederlandse zorgverzekeraars. Dit houdt in dat de zorgverzekeraar met het oog op kostenbesparing slechts één specifiek levothyroxinepreparaat vergoedt. Andere, meestal duurdere preparaten worden niet meer vergoed, waarbij patiënten noodgedwongen moeten overstappen op een ander levothyroxinepreparaat.

Werkt preferentiebeleid voor levothyroxinepreparaten?
Wisseling van merk leidt tot klachten en extra kosten (Helaas is het artikel niet openbaar)
Jeresa I.A. Willems, Rutgert Bianchi en Roderick F.A. Tummers-de Lind van Wijngaarden


Praktijkervaring en eerdere onderzoeken leren echter dat wisselen tussen merken levothyroxine gepaard kan gaan met het optreden van klachten, zowel mét als zonder een geobjectiveerde ontregeling van de serumschildklierwaarden. Wegen de voordelen van levothyroxinesubstitutie wel op tegen de nadelen ervan?

Primaire hypothyreoïdie is met een geschatte prevalentie van 2,4 tot 5,3% een van de meeste voorkomende chronische aandoeningen. Om het tekort aan schildklierhormoon te corrigeren gebruikt 3,1% van de Nederlandse volwassenen levothyroxine. De startdosering levothyroxine wordt bepaald op basis van het gewicht, de leeftijd en comorbiditeit, waarna dosisoptimalisatie plaatsvindt op basis van het klinisch beeld en de waarden van het thyreoïdstimulerend hormoon (TSH).

De levothyroxinebehoefte wordt per individu bepaald en wordt beïnvloed door veel factoren, waaronder interacties met voedings- of geneesmiddelen. Het vinden van de juiste dosering levothyroxine kan daarom een relatief langdurig proces zijn.

Dit artikel geeft een overzicht van de voor- en nadelen van het wisselen tussen merken levothyroxine en de onderlinge verschillen tussen de meest gebruikte levothyroxinepreparaten in Nederland. Helaas is het artikel niet openbaar.

Reacties