Aandacht voor FT4-TSH set point onderzoek wiskunde TU Delft

Het set point gaat over de werking van de hypothalamus-pituitary-thyroid [HPT]. In het Nederlands: hypothalamus - hypofyse - schildklier. Deze [HPT] heeft bij ieder individu een eigen instelling van FT4/TSH.

Niet alleen op het Schildklierforum wordt het schildklier set point praktisch gebruikt. Op de TU Delft bij de faculteit Toegepaste Wiskunde heeft Benedetta Bonfanti gisteren (20 december 2021) haar 
wiskundemaster gehaald op het onderwerp:

Het gebruik van het setpoint is in het bijzonder voor mensen met een schildklierafwijking een uitkomst. Het geeft de gelegenheid je eigen waarden te leren begrijpen. Aan de hand daarvan is het vrijwel altijd mogelijk de juiste doseringskeuze te maken. En de behandelaar daarbij te adviseren, die de patiƫnt in z'n geheel bekijkt en begeleidt.

Zonder dit instrument kun je eindeloos door blijven gokken, zonder te weten waar je je bevindt en waar je moet zijn. Het is ook een eenvoudig instrument om dokters de gelegenheid te geven iets meer over de typische schildklierpatronen te leren, zodat een dosis levothyroxine een tikkeltje hoger, of een tikkeltje lager, of een flinke boost, of een tijdje stoppen, gebaseerd is op kennis van zaken, en niet meer door er zomaar naar te raden.

Reacties

. zei…
Is dit ook bruikbaar als je Citomel gebruikt naast de Euthyrox?
Laura zei…
Dit geldt alleen voor levothyroxine, dus niet voor citomel.