UPDATE: Poly-zink-liothyronine ‘heilige graal’ voor behandeling hypothyreoïdie?

Op Schildkliertje en uitgebreid op het Schildklierforum is eerder aandacht besteed aan onderzoek naar de opname van liothyronine (LT3) uit poly-zink-liothyronine bij de behandeling van hypothyreoïdie. Nu is een conclusie gepubliceerd.  

Uitgebreide opname van liothyronine uit poly-zink-liothyronine (PZL): Resultaten van een Fase 1, dubbelblind, gerandomiseerd en gecontroleerd onderzoek bij de mens
Ineke | Schildklierforum
Schildkliertje

Achtergrond

Liothyronine (LT3) wordt in toenemende mate gebruikt in combinatie met levothyroxine (LT4) bij de behandeling van hypothyreoïdie. Een metaalgecoördineerde vorm van LT3, bekend als poly-zink-liothyronine (PZL), vermeed bij ratten de typische T3-piek die wordt waargenomen na orale toediening van LT3.

Doelstellingen

Evalueren bij gezonde vrijwilligers: 
  • (i) de farmacokinetiek van van PZL afgeleid T3 na een enkele dosis; 
  • (ii) de farmacodynamiek van van PZL afgeleid T3; 
  • (iii) incidentie van bijwerkingen; 
  • (iv) verkennende analyse van de slaappatronen na toediening van LT3, PZL of placebo. 

Methoden

12 gezonde vrijwilligers in de leeftijd van 18 tot 50 jaar werden gerekruteerd voor een fase 1, dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde, cross-over studie met een enkele dosis om PZL te vergelijken met LT3 of placebo. De proefpersonen werden drie verschillende keren opgenomen om een willekeurig toegewezen capsule te krijgen die placebo, 50 mcg LT3 of 50 mcg-PZL bevatte, en werden gedurende 48 uur geobserveerd. Een uitwasperiode van 2 weken scheidde elke opname.

Resultaten

Van LT3 afgeleide serum T3-spiegels vertoonden het verwachte profiel, met een Tmax na 2 uur en terugkeer naar basale niveaus na 24-36 uur. PZL-afgeleide serum T3-spiegels vertoonden een ~30% lagere Cmax die 1 uur vertraagd was en zich uitbreidde tot een plateau dat tot 6 uur aanhield. Dit werd gevolgd door een lager maar veel langer plateau; tegen 24 uur serum waren de T3-niveaus nog steeds hoger dan ½ van Cmax. De TSH-spiegels waren in beide groepen op vergelijkbare wijze verlaagd.

Conclusie

PZL bezit de noodzakelijke eigenschappen om een sterk verbeterde T3-farmacokinetiek te bereiken. De ontwikkeling van geneesmiddelen door PZL zou de afgifte van T3 nog verder moeten verbeteren.

Reacties