T4+T3-combinatietherapie: een onopgelost probleem van toenemende omvang en complexiteit

Thyroxine (LT4) + trijoodthyronine (LT3)-combinatietherapie kan worden overwogen bij aanhoudende symptomen ondanks een normale TSH-waarde bij met levothyroxine (LT4) behandelde hypothyreoïdie-patiënten. LT4 + LT3 is populair geworden in de laatste twee decennia, vooral in landen met een relatief hoog bruto binnenlands product.

Wilmar M.Wiersinga
Het aanwezig zijn van aanhoudende symptomen is ook toegenomen. De meest voorkomende zijn klachten over energieniveau en vermoeidheid (80% tot 90%), gewichtsbeheersing (70% tot 75%), geheugen (60% tot 80%) en stemming (40% tot 50%).

Verklaringen voor hardnekkige problemen zijn onrealistische patiëntverwachtingen, comorbiditeiten, lichamelijke symptomen, gerelateerde aandoeningen (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders [DSM-5]), auto-immuun neuro-inflammatie en laag weefsel T3.

Er is redelijk indirect bewijs voor de laatste oorzaak (weefsel en specifiek T3-hersengehalte wordt genormaliseerd door LT4 + LT3, niet door T4 alleen), maar de andere oorzaken worden in de huidige praktijk als relevanter beschouwd. Dit kan te maken hebben met de ‘hype’ die is ontstaan ​​rond LT4 + LT3-therapie.

Hoewel er meer en beter ontworpen onderzoeken nodig zijn om de werkzaamheid van de LT4 + LT3-combinatie te valideren, moet de behandeling van aanhoudende symptomen ook worden gericht op alternatieve oorzaken. Het verbeteren van de arts-patiëntrelatie en het opnemen van meer en betere informatie is cruciaal.



Reacties