Spierpijn en de ziekte van Graves

Klachten van het bewegingsapparaat komen vaak voor bij patiënten met een schildklieraandoening. Patiënten met de ziekte van Graves ervaren meestal zwakte in hun proximale spieren. Proximale spieren zijn de spieren die het dichtst bij je romp liggen, zoals spieren in je bovenbenen, heupen, bovenarmen, schouders en spieren in je romp zelf. 

An unusual presenting symptom of Graves’ Disease: myalgia
N Papanikolaou, P Perros.
Eur Thyroid J 2012;1:274–276 / https://doi.org/10.1159/000343826

In deze studie wordt een 50-jarige patiënte beschreven met de ziekte van Graves die zich presenteerde gedurende 3-4 weken met ernstige spierpijn waarbij haar proximale spieren betrokken waren.

Ze meldde in dezelfde periode ook lichte klachten en symptomen van te veel schildklierhormoon (hyperthyreoïdie). Onderzoek onthulde milde thyreotoxicose (hyperthyreoïdie), een matige diffuse struma en geen oogsymptomen. Het klinische beeld werd gedomineerd door spierpijn en gevoeligheid van voornamelijk haar bovenbenen en bovenarmen, haar kuiten en haar vingers, waarvoor opiaat-pijnstilling nodig was. Spierkracht en peesreflexen waren normaal.

Laboratoriumonderzoek onthulde een niet-meetbare TSH met verhoogde FT4, FT3 en positieve TSH-receptor antilichamen. Behandeling met schildklierremmer  werd gestart. Nader onderzoek in de reumatologische kliniek bevestigde dat er geringe gewrichtsgevoeligheid of verlies van bewegingsbereik van haar ledematen was, maar wijdverbreide en diepe spiergevoeligheid van de onderarmen, biceps, trapezius, kuiten en dijen. 

Ze werd symptomatisch behandeld met pijnstillende medicatie en ging verder met schildklierremmer. Een maand later waren de schildklierwaarden goed (euthyreoïdie) en was haar spierpijn verdwenen. 

Hyperthyreoïdie heeft een groot effect op de skeletspieren en leidt vaak tot spierpijn. Ernstige spierpijn in verband met de ziekte van Graves is zeldzaam en verdwijnt met het herstel van euthyreoïdie.

Wat is er bekend over dit onderwerp?

  • Hyperthyreoïdie heeft een groot effect op de skeletspieren en leidt vaak tot spierziekte, waarbij spierzwakte het meest voorkomende teken is.
  • Het voorkomen van spierproblemen bij hyperthyreoïdie ligt tussen 60 en 80%.
  • Thyreotoxische spierziekte verdwijnt meestal na herstel schildklierwaarden.

Wat voegt dit casusrapport toe?

  • Het benadrukt dat spierpijn zelden het aanwezige symptoom van thyreotoxicose kan zijn en snel verdwijnt nadat de euthyreoïdie is hersteld.
  • Bewustwording van deze zeer zeldzame manifestatie van thyreotoxicose kan de noodzaak wegnemen om naar alternatieve diagnoses te zoeken.





Reacties