Waarom je nooit schildkliersupplementen moet innemen

Gewichtstoename, vermoeidheid en hersenmist zijn allemaal kenmerkende symptomen van hypothyreoïdie. Dat is een aandoening waarbij de schildklier de aanmaak van het hormoon thyroxine vertraagt of stopt. Als bij jou hypothyreoïdie is vastgesteld (door een bloedtest), kan een arts je een recept voor levothyroxine (zoals Thyrax, Euthyrox, Teva, Thyrofix en Tirosint) geven. Levothyroxine bevat synthetisch schildklierhormoon dat het hormoontekort kan corrigeren en jouw symptomen kan verbeteren.

5 Reasons you should never take thyroid supplements
Lauren Cooper | Consumer Reports

Helaas wenden mensen zich tot supplementen die op de markt worden gebracht om het metabolisme en de energie ‘natuurlijk’ te stimuleren. Deskundigen waarschuwen dat het nemen van deze supplementen een slecht idee is, omdat ze de volgende ingrediënten kunnen bevatten: 
  • schildklierhormonen
  • jodium en kelp
  • weefsel van schildklier, lever, pancreas, hart, milt, bijnieren en hypofyse
Ook kan het gebruik van supplementen de behandeling van een schildklieraandoening belemmeren.

Schildkliersupplementen kunnen écht schildklierhormonen bevatten

Het is niet mogelijk om te zien of een supplement schildklierhormonen bevat door het etiket te lezen, maar een studie uit 2013, gepubliceerd in het tijdschrift Thyroid, ontdekte dat negen van de 10 supplementen die op de markt worden gebracht voor de gezondheid en ondersteuning van de schildklier echte hormonen bevatten. Vier van degenen die positief testten, vermeldden het ingrediënt schildklierweefsel van runderen, dat van nature hormonen kan bevatten. Maar vijf supplementen die positief testten, vermeldden alleen kruideningrediënten, zoals ashwagandha, guggul en Coleus forskohlii. Omdat planten de hormonen die de onderzoekers hebben gevonden niet kunnen produceren, moeten er opzettelijk schildklierhormonen van een dierlijke of synthetische bron aan deze supplementen zijn toegevoegd.

Dat is zorgwekkend omdat gezonde schildklierhormoonspiegels zeer nauwkeurig zijn en het nemen van supplementen die deze hormonen bevatten, kan die niveaus op onvoorspelbare manieren veranderen. Schildklierhormoonspiegels, zelfs iets boven of onder waar ze zouden moeten zijn, kunnen leiden tot gezondheidscomplicaties. Als je bijvoorbeeld meer thyroxine inneemt dan je volgens de normaalwaarden nodig hebt, kan dit onregelmatige hartslagen en botontkalking veroorzaken.

Het is ook onmogelijk om te weten hoeveel schildklierhormoon een supplement kan bevatten. Verschillende van de supplementmonsters die de onderzoekers testten, bevatten doses schildklierhormoon die hoger waren dan 25 mcg - de laagste dosis levothyroxine die op recept verkrijgbaar is. En één bevatte meer dan 90 mcg - iets minder dan een arts zou voorschrijven aan een patiënt bij wie de schildklier was verwijderd.

Schildkliersupplementen kunnen jodium bevatten

Volgens het Institute of Medicine heb je slechts 150 mcg jodium per dag nodig in je voeding. Die kleine hoeveelheid jodium stelt de schildklier in staat om precies de juiste hoeveelheid van het schildklierhormoon thyroxine te produceren.

Maar het innemen van overtollig jodium kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is vooral zorgwekkend voor mensen met schildklierknobbeltjes - bultjes op de schildklier die erg klein kunnen zijn en vaak onopgemerkt blijven. Als je een nodulaire schildklier hebt - en de kans is groot dat 50 procent van ons een of meer knobbeltjes zal ontwikkelen tegen de tijd dat we 60 zijn - kan zelfs een lichte overmaat aan jodium ervoor zorgen dat uw schildklier overdrive gaat en overtollige thyroxine produceert. Een overactieve schildklier kan plotseling gewichtsverlies, een snelle of onregelmatige hartslag, zweten en nervositeit of prikkelbaarheid veroorzaken.

Omgekeerd tonen onderzoeken ook aan dat te veel jodium (meer dan ongeveer 400 mcg per dag) bij bepaalde mensen de schildklier kan vertragen of zelfs kan stoppen met het produceren van hormonen - het tegenovergestelde effect van wat veel mensen hopen dat deze supplementen voor hen zullen doen. Dat kan leiden tot gewichtstoename en vermoeidheid, en kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Toch bevatten veel supplementen meer dan 150 mcg jodium. Volg de aanbeveling op de etiketten en slik drie keer per dag twee capsules door en je hebt 600 mcg jodium ingenomen - genoeg om bij langdurig gebruik bij bepaalde mensen gezondheidsproblemen te veroorzaken.

Ze kunnen ook klierorganen van dieren bevatten

Klierorganen zoals schildklier, lever, pancreas, hart en milt zijn te vinden op de ingrediëntenlijst van sommige supplementen voor schildklier- en stofwisselingsondersteuning. Deskundigen zeggen dat het niet verstandig is om dit soort ingrediënten in te nemen. Supplementen die hypofyse- of hersenproducten van koeien bevatten, kunnen theoretisch een risico vormen voor Creutzfeldt-Jakob, een zeldzame ziekte die bij mensen voorkomt en ervoor zorgt dat hersenweefsel snel degenereert. De ziekte is in verband gebracht met het eten van materiaal van koeien die besmet zijn met de gekkekoeienziekte.

Prionen, de verwekkers die de gekkekoeienziekte en de ziekte van Creutzfeldt-Jakob verspreiden, worden het meest aangetroffen in de hersenen van koeien, maar er zijn aanwijzingen dat als een dier een infectie heeft, je ook prionen in hun milten, nieren en andere klieren kunt vinden. Die prionen zijn veel moeilijker te doden dan bacteriën of virussen, dus het verwerken of behandelen van de organen voordat ze aan supplementen worden toegevoegd, zal het risico niet noodzakelijkerwijs elimineren.






Reacties