Gebruik van schildklierhormoon optimaal? Veel ouderen gebruiken tabletten met schildklierhormoon: levothyroxine. Deze behandeling is meestal levenslang. Vraag is of alle ouderen optimaal behandeld worden. Met het ouder worden zou het lichaam minder levothyroxine nodig hebben en zou de kans op overbehandeling mogelijk stijgen (TRUST). Soms geldt de oorspronkelijke indicatie niet meer. Daarnaast leidt behandeling op latere leeftijd niet altijd tot betere gezondheid.
Effects of discontinuation of levothyroxine treatment in older adults: a self-controlled study
Project ZonMW
Effects of discontinuation of levothyroxine treatment in older adults: a self-controlled study
Project ZonMW
Schildklierforum
Doel Het verbeteren van behandeling van schildklierstoornissen bij 60-plussers die levothyroxine gebruiken: onderzoeken welke deelnemers levothyroxine geleidelijk kunnen afbouwen en stoppen met behoud van gezondheid, welbevinden en normale schildklierfunctie.
Werkwijze Onder begeleiding van de eigen huisarts wordt bij 360 deelnemers van 60 jaar en ouder levothyroxine stapsgewijs afgebouwd onder controle van de schildklierfunctie. Niet iedereen kan meedoen: bijvoorbeeld als de schildklier is verwijderd, bestraald of behandeld met radioactief jodium.
Patiëntenperspectief Op het Schildklierforum wordt aandacht gevraagd voor dit niet onderbouwde experiment op ouderen dat maar liefst 4,5 maand moet duren! Een belangrijker onderzoeksvraag is: door wie, wanneer en waarom de levothyroxine bij ouderen wordt voorgeschreven? Wat waren de diagnostische criteria? Bestaan die nog wel? En waarom stapsgewijs afbouwen? Dat terwijl in één keer stoppen gevolgd door prikken tsh en fT4 na één week ook werkt.
Reacties
Een reactie posten