Epidemiologie van schildklieraandoeningen in de Lifelines Cohort Study (Nederland)

Schildklierhormoon speelt een cruciale rol in het metabolisme van de mens. In epidemiologische onderzoeken is een adequate registratie van schildklieraandoeningen gerechtvaardigd. We onderzochten de prevalentie van schildklieraandoeningen, gerapporteerd gebruik van schildkliermedicatie, schildklierhormoonspiegels en validiteit van schildkliergegevens verkregen uit vragenlijsten in de Lifelines Cohort Study.

Epidemiology of thyroid disorders in the Lifelines Cohort Study (the Netherlands)
Hanneke Wouters, Sandra Slagter, Anneke Muller Kobold, 
Melanie van der Klauw, Bruce Wolffenbuttel
Gepubliceerd: November 25, 2020 | https://doi.org/10.1371/journal.pone.0242795

We evalueerden de uitgangsgegevens van alle 152180 proefpersonen (18-93 jaar oud) van de Lifelines Cohort Study. Bij aanvang werden de deelnemers gevraagd naar een eerdere schildklieroperatie en het huidige en eerdere gebruik van schildklierhormoon. Bij de follow-up (n = 136776, na mediaan 43 maanden) konden incidentele schildklieraandoeningen worden gerapporteerd in een open, niet-gestructureerde vraag. Gegevens over baseline schildklierhormoonmetingen (TSH, FT4 en FT3) waren beschikbaar in een subgroep van 39935 deelnemers.

Resultaten

Van de 152180 deelnemers was de gemiddelde (± SD) leeftijd 44,6 ± 13,1 jaar en 58,5% was vrouw. Schildkliermedicatie werd gebruikt door 4790 deelnemers (3,1%); de meerderheid (98,2%) gebruikte levothyroxine en 88% waren vrouw. 59,3% van de levothyroxinegebruikers had normale TSH-waarden. 

De prevalentie van abnormale TSH-waarden bij degenen die geen schildkliermedicatie gebruikten was 10,8%; 9,4% had een licht verhoogde TSH (4,01-10,0 mIU / l), 0,7% had een onderdrukte TSH (<0,40 mIE / l), terwijl 0,7% verhoogde (> 10,0 mIE / l) TSH-waarden had. Meer dan 98% van de proefpersonen met TSH tussen 4 en 10 mIU / L had een normale FT4. 

Open vragen die het mogelijk maakten eerdere schildklieroperaties en incidenten met schildklieraandoeningen te melden, bleken niet betrouwbaar te zijn en onderschatten de werkelijke incidentie en prevalentie van schildklieraandoeningen ernstig.

Conclusies

Niet gedetecteerde schildklieraandoeningen kwamen veel voor in de algemene bevolking, terwijl de prevalentie van het gebruik van schildkliermedicatie 3,1% was. Minder dan 60% van de personen die levothyroxine gebruikten, had een normaal TSH-niveau. De grote groep individuen met subklinische hypothyreoïdie (9,4%) biedt een uitstekende mogelijkheid om prospectief het natuurlijke beloop van deze aandoening te volgen. Zowel gestructureerde vragen als links naar gegevens van huisartsen en apothekers zijn nodig om de volledigheid en betrouwbaarheid van de gegevens van Lifelines over schildklieraandoeningen te verbeteren.



Reacties