Zijn voorspellende modellen nuttig bij auto-immuunziekten van de schildklier?

Modellen zijn een grote hulp bij het voorspellen van de ontwikkeling van een ziekte, het opsporen of screenen van niet-gediagnosticeerde patiënten, het voorspellen van de effectiviteit van een behandeling en het helpen bij het nemen van betere beslissingen. Onlangs zijn er drie voorspellende scores op het gebied van auto-immuun schildklierziekte (AITD) geïntroduceerd:
  • de Thyroid Hormones Event Amsterdam (THEA) score: een voorspellende score van de ontwikkeling van openlijke AITD,
  • de Graves Events After Therapy (GREAT) score: een voorspellende score voor het risico op recidief na stopzetting van schildklierremmers,
  • en de Prediction Graves Orbitopathy (PREDIGO) score: een voorspellende score voor de ontwikkeling van Graves orbitopathie bij nieuw gediagnosticeerde patiënten met Graves hyperthyreoïdie. 
Predictive scores in autoimmune thyroid disease: are they useful?
Grigoris Effraimidis | European Journal of Endocrinology
DOI: https://doi.org/10.1530/EJE-19-0234 | Volume 181: Issue 3

In deze review worden hun constructie, klinische toepasbaarheid, de mogelijke preventieve maatregelen die kunnen worden genomen om de risico’s te verkleinen en de mogelijke toekomstige ontwikkelingen die de nauwkeurigheid van de voorspellende scores kunnen verbeteren besproken.

Van ‘one size fits all’ naar precisiegeneeskunde

De 21ste eeuw houdt een revolutie in voor de geneeskunde: de overgang van de ‘one size fits all’-benadering naar precisiegeneeskunde, die wordt gedefinieerd als een benadering om een ​​ziekte te behandelen en te voorkomen door rekening te houden met de individuele variabiliteit in genen, omgeving en levensstijl voor elk individu. 

Precisiegeneeskunde heeft tot doel de juiste patiënt op het juiste moment met het juiste medicijn te behandelen. Men kan geen beter voorbeeld vinden voor zijn rol anders dan het behandelen van kankerpatiënten met de nieuw ontwikkelde moleculair gerichte therapieën, die hebben geresulteerd in een betere werkzaamheid en lagere toxiciteit. 

Precisiegeneeskunde zal naar verwachting worden toegepast bij alle ziekten bij de mens en auto-immuunziekte van de schildklier (AITD) kan geen uitzondering zijn. AITD treft veel mensen over de hele wereld en omvat een spectrum van aandoeningen, variërend van de hypothyreoïdie van Hashimoto (HH) tot de hyperthyreoïdie van Graves (GH).

Voorspelling, preventie, diagnose en prognose van ziekten

Precisiegeneeskunde is niet alleen beperkt tot behandeling, maar draagt ​​ook bij aan de voorspelling, preventie, diagnose en prognose van ziekten. Met betrekking tot voorspelling is het belangrijk om de parameters te identificeren die verband houden met bepaalde uitkomsten of deze kunnen voorspellen en om klinische voorspellingsmodellen uit te voeren op basis van deze parameters. 

Voorspellingsmodellen kunnen een grote hulp zijn bij het voorspellen van de ontwikkeling van een ziekte, het opsporen of screenen van niet-gediagnosticeerde patiënten, het voorspellen van de effectiviteit van een behandeling en het helpen bij het nemen van betere beslissingen. 

Hoe kunnen voorspellingsmodellen worden toegepast in AITD? Een voorbeeld is de inschatting van het risico voor de ontwikkeling van openlijke AITD. Het is algemeen bekend dat het risico op het ontwikkelen van AITD groter is bij leden van gezinnen waarin AITD voorkomt. Maar hoe groot het risico is voor een bepaald onderwerp, was tot voor kort moeilijk te kwantificeren. Dit is nu veranderd met de ontwikkeling van de Thyroid Hormones Event Amsterdam (THEA) score die het risico voor de ontwikkeling van openlijke AITD bij vrouwen die lid zijn van AITD-families kan berekenen. En dan rijst de vraag van de proefpersoon met een bepaald hoog berekend risico om openlijke AITD te ontwikkelen: wat kan ik doen om de ziekte te voorkomen?



 

Reacties