Nieuw onderzoek naar behandeling met LT4 plus LT3

Maar liefst 500.000 Nederlanders gebruiken medicijnen voor hypothyreoïdie. Circa vijftien procent houdt echter klachten, zonder dat artsen weten waar dat aan ligt. Want de bloedwaarden van deze patiënten zijn normaal. Endocrinologen Edward Visser en Marco Medici gaan in een groot opgezette studie uitzoeken hoe dat komt. Ze krijgen daar 1,8 miljoen euro voor, van ZonMW. 

Joyce de Bruijn | Amazing Erasmus 

Schildkliertje 

Op Schildkliertje kun je lezen over allerlei onderzoeken naar T4 plus T3 door de jaren heen. Tot nu toe is er - eerlijk gezegd - nog steeds geen enkel bewijs voor de meerwaarde van de behandeling met T4 plus T3. 

De meeste patiënten met hypothyreoïdie slikken alleen T4 (levothyroxine). Dat is de standaardbehandeling. Een deel van de patiënten houdt restklachten na het optimaal instellen op levothyroxine. Soms proberen deze patiënten en hun artsen of aanvullend T3-hormoon (liothyronine) verbetering geeft van deze restklachten. Een naar schatting kleine groep patiënten voelt zich beter met deze combinatiebehandeling. 

Het is een vraagstuk waarover internisten, maar ook schildklierpatiënten in heel de wereld zich al jaren het hoofd breken: waarom werkt bij een deel van de patiënten de behandeling van hypothyreoïdie niet afdoende? 



Reacties