Moeder en dochters met Hashimoto

Ineke (47) heeft geleerd van de drie schildklierdiagnoses in haar gezin. Eerst hoort haar jongste dochter Anne dat ze de ziekte van Hashimoto heeft, vervolgens krijgt Ineke hetzelfde bericht en kort daarna volgt haar oudste dochter Sophie. Bij alle drie werkt de schildklier te traag.

Anne was acht jaar en heel iel. Ze heeft het altijd koud en slaapt in haar ochtendjas. Ook wisselen Annes tanden niet en houdt ze anderhalf jaar schoenmaatje 35. De alarmbellen gaan echt rinkelen als Anne op 10­jarige leeftijd enorm opziet tegen een schoolfietstocht van een krappe twintig kilometer.

Ineke belt de GGD. Een medewerker benoemt meteen het grote verschil tussen leeftijd, lengte en gewicht en adviseert om te gaan bloedprikken en denkt aan een schildklierafwijking. De diagnose luidt: ziekte van Hashimoto, een chronische ontsteking van de schildklier. Er worden foto’s gemaakt van Annes handen. Wat blijkt? Anne heeft een groeiachterstand van twee jaar.

Opnieuw alarmbellen

Anne krijgt een flinke dosis thyrax en ze knapt zienderogen op. Ondanks haar nauwelijks werkende schildklier presteerde Anne goed op school. Dus toen haar schoolprestaties ineens minder werden, rinkelden opnieuw de alarmbellen. Al snel blijkt dat Anne door de thyrax hyper is geworden, waardoor ze zich minder goed kan concentreren. Inmiddels heeft Anne verschillende gesprekken met een psycholoog gehad. Dit heeft haar goed gedaan. Al is ze er nog niet. Anne is dikker dan ze zou willen, ze heeft veel restklachten en wil gewoon met haar vriendinnen meedoen.

Inekes diagnose

Ineke vertelt over haar eigen diagnose. Ze gaat opnieuw naar de huisarts. Ze krijgt thyrax. Na de test op antistoffen komt de diagnose: Hashimoto. Een tweede schildklierpatiënt in de familie. Dan komt de 19­-jarige dochter Sophie in beeld. Sophie heeft een griepje dat maar niet over gaat. Alert als Ineke is geworden, gaat ze naar de huisarts en dringt aan op bloedonderzoek. De diagnose: subklinische hypothyreoïdie.

Vinger aan de pols

Ineke is lid geworden van een schildklierforum en krijgt het advies om op antistoffen te laten prikken. Dit gebeurt. Ook Sophie blijkt de ziekte van Hashimoto te hebben. Zij heeft nauwelijks klachten, is slank en studeert. Wel houdt Ineke de vinger aan de pols.

Ineke is assertiever en wijzer geworden. Ze vreet tegenwoordig informatie over de schildklier. Ook speurt ze het internet fanatiek af naar tips en nieuwe inzichten. De dochters hebben daar geen belangstelling voor. ‘Ik vind het fijn om er dieper in te kruipen. Mensen zeggen wel eens: Daar word ik depressief van. Maar je kunt ook het positieve eruit halen. Als ik dingen weet, kan ik er rekening mee houden.’

Reacties