Linda aan het woord over haar werk na schildklierkanker

Linda (61) laat niets aan het toeval over. Alles ligt klaar. Haar huis is spic en span. Type opgeruimd. Ze heeft schildklierkanker gehad en is drie keer geopereerd. Ze doet haar verhaal graag. Vlak na haar diagnose ging ze op zoek naar informatie over schildklierkanker, en vond weinig. Vandaar dat ze later naar een praatgroep ging in het ziekenhuis. Linda praat enthousiast over de praatgroep. Ze merkte tijdens de gesprekken dat ze er goed vanaf is gekomen. Ze heeft nauwelijks restklachten.


Ze werkt weer 40 uur per week als belastingconsulent. Net als de afgelopen 36 jaar. Linda straalt als ze het over haar werk heeft, haar lust en leven. Naast het adviseren van mensen bij hun belastingaangifte en financiën, is ze curator, bewindvoerder en soms een soort maatschappelijk werker.

Hoe het begon?

Ze wijst op haar hals. Dikke nekken zitten bij haar in de familie. Haar hartsvriendin bleef aandringen op een doktersbezoek. Linda zwichtte. De huisarts voelde en wist meteen dat het niet goed was.

Telepathische vriendschap

24 april 2012 is ze aan de beurt voor een operatie. De arts vertelt haar dat als het kwaadaardig is, alles wordt weggehaald. Als Linda bijkomt van de operatie, blijkt één kant verwijderd. Helaas is het niet helemaal goed. Het gezwel moet onderzocht worden. Daarna begint het wachten op de uitslag. In die tijd mag Linda nog geen thyrax slikken, waardoor haar energiepeil daalt.

Eén ding staat haar nog sterk bij uit die tijd: de steun van haar omgeving. Allereerst van haar man, twee zonen, haar dochter en familie. En haar hartsvriendin. Tot nog toe vertelt Linda haar verhaal nuchter, nu is ze geraakt. De steun van deze vriendin ontroert haar. ‘Die vriendschap zit goed. We bellen elkaar altijd op een raak moment. Die telepathie is er gewoon.’

Moordvent

Na lang wachten krijgt Linda te horen dat het gezwel kwaadaardig is. Diagnose: papillair carcinoom. Ze moet weer onder het mes. Dit keer om de andere kant te verwijderen. Haar chirurg noemt ze een moordvent. Hij is er voor Linda, hij geeft haar uitleg waar nodig en doet alle operaties.

Drie keer heeft hij haar via dezelfde ‘opening’ geopereerd, waardoor ze nu een mooie hals heeft met het litteken in de huidplooi. Vervolgens krijgt Linda de radioactieve behandeling. Daar blijkt al snel dat er nog te veel weefsel in haar lijf zit. Een derde operatie is nodig.

Zwoele stem

Haar derde operatie verloopt goed, behalve dat haar stembandzenuw wordt geraakt. Ze heeft geen stem meer en moet op spraakles. Haar stem is nog steeds veel lager. ‘Ze zeiden in het begin: Linda, wat een zwoele stem heb je.’Reacties

Populaire berichten

Bloedonderzoek TSH, T4, T3

Praktische tips voor het slikken van levothyroxine

Levothyroxine: ’s avonds of ’s ochtends slikken?

Depressieve klachten als er iets met je schildklier is

Onderzoek naar schildklierziekte en arbeidsongeschiktheid

IMITHOT-studie naar rol van darmflora op ontstaan van trage schildklierfunctie

Schildklier en psychische klachten

Herken jij zo’n nagel?

Gevoelens rond de diagnose schildklieraandoening

Prikken na slikken levothyroxine kan zorgen voor verkeerde beoordeling FT4 en TSH