Op naar de 100 jaar met anti-aging therapieën?

Zogenaamde anti-aging therapieën klinken sensationeel, maar zijn pseudowetenschap met potentieel ernstige gezondheidsschade tot gevolg, schrijven Guy T’Sjoen (UZ Gent) en Marleen Finoulst (Bodytalk). ‘De gezondheidsrisico’s zijn veelvuldig, je betaalt je blauw en verjongen doe je al helemaal niet.’

Anti-aging is fake medicine
Guy T'Sjoen & Marleen Finoulst | Knack

Wees voorzichtig met nepdiagnoses
Schildklierforum

De problemen met de hormonale anti-agingbehandelingen zijn veelvuldig. Anti-agingspecialisten geloven nog steeds dat de ouderwetse manier van bepalingen van hormonen op urinestalen een diagnostische waarde hebben, terwijl deze tests al lang voorbijgestreefd zijn. Ja hoor, je vindt nog laboratoria die deze bepaling voor je willen uitvoeren tegen een forse betaling. De rekening is voor de cliënt. Je krijgt te horen dat je allerhande tekorten hebt, die er in werkelijkheid zelden zijn.

In het bijzonder problematisch is het opstarten van een corticosteroïdbehandeling: je bijnieren reageren hierop door zelf minder hormoon te produceren, waardoor je bijnierschorsinsufficiëntie krijgt en je je gezondheid schade berokkent.

Een groeihormoonbehandeling die opgestart wordt zonder bewezen groeihormoontekort (daar bestaan heus wel criteria voor), zorgt voor een toegenomen risico op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en kanker.

Een andere rariteit zijn de extracten van varkensschildklier, die vaak voorgeschreven worden in de anti-agingcentra: ze verhogen de eigen schildklierhormoonspiegel (FT3), met een extra risico op hartritmestoornissen en vroegtijdig overlijden. U mag zelf de conclusies trekken.


Reacties

Populaire berichten

Bloedonderzoek TSH, T4, T3

Praktische tips voor het slikken van levothyroxine

Levothyroxine: ’s avonds of ’s ochtends slikken?

Depressieve klachten als er iets met je schildklier is

Onderzoek naar schildklierziekte en arbeidsongeschiktheid

IMITHOT-studie naar rol van darmflora op ontstaan van trage schildklierfunctie

Schildklier en psychische klachten

Herken jij zo’n nagel?

Gevoelens rond de diagnose schildklieraandoening

Prikken na slikken levothyroxine kan zorgen voor verkeerde beoordeling FT4 en TSH