‘Een rare bult’

Ans Welvaarts hoopt dat het kinderboekje ‘Een rare bult’ op een positieve manier kan bijdragen aan de voorbereiding op de behandeling van een kwaadaardige tumor in de schildklier.

‘Een rare bult’
Ans Welvaarts | bestellen bij Thyroid Cancer Alliance

Door schildklierkanker liet Ans zich niet uit het veld slaan
Ans Welvaarts | Gezondheidsplein

Op 38-jarige leeftijd werd bij Ans de diagnose schildklierkanker gesteld. Haar gezin wachtte een onbekend proces. Ondanks verdriet, spanning en soms onbegrip, vond zij het een bijzondere taak haar kinderen hierin mee te nemen. Deze taak vormde de inspiratiebron om het behandelingstraject in kindertaal op papier te zetten. Centraal staat het kind dat op een speelse en realistische wijze meegenomen wordt in de voorbereiding op de behandeling van schildklierkanker.

Tijdens de behandeling(en) in de ‘bunker’ heeft Ans korte teksten geschreven waarmee zij haar kinderen wegwijs maakte. Illustrator Marleen Oud is met Ans meegegaan, door te herbeleven en te confronteren, zij heeft het verhaal letterlijk persoonlijk ingekleurd. Voor kinderen (en hun ouders) kan het fijn zijn omdat het boekje ruimte heeft om belangrijke behandeldata in te vullen en wat ze verder nog meer willen.

Ook endocrinologen kunnen hun patiënten met dit boekje beter voorbereiden en vertellen wat er komen gaat.

Reacties