Agranulocytose ook na langdurig gebruik van strumazol (thiamazol)



Agranulocytose is een zeldzame bijwerking van schildklierremmers. Eerder werd beschreven dat deze bijwerking in de eerste behandelmaanden optreedt. Bij twee patiënten ontstond deze bijwerking pas na jarenlange behandeling.

Agranulocytose na langdurig gebruik van thiamazol
Margriet Stellingwerf, Wilbert T. Jellema, Ingo A. Eland en Iris M.M.J. Wakelkamp
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;154:A2430

Agranulocytose / granulocytopenie is een zeldzame bijwerking van thyreostatica. Meestal treedt deze bijwerking bij thiamazol op in de eerste behandelmaanden. Bij twee patiënten ontstond deze thiamazol-geïnduceerde agranulocytose / granulocytopenie pas na jarenlange behandeling.

De eerste was een 53-jarige man die zich presenteerde met koortspieken. Hij gebruikte sinds 12 jaar thiamazol in verband met een graves-hyperthyreoïdie. De tweede patiënt, een 31-jarige vrouw, meldde zich op de Spoedeisende Hulp met klachten van koorts en keelpijn na 13 jaar intermitterende behandeling met thiamazol.

Beide patiënten hadden een agranulocytose / granulocytopenie en een leukopenie die werd geduid als passend bij thiamazolgebruik. De bloedwaarden normaliseerden na het staken van de medicatie. Beide patiënten werden empirisch behandeld met breedspectrum-antibiotica gedurende de agranulocytaire episode. Daarna kregen zij radioactief natriumjodide. Voor zover wij hebben kunnen vaststellen, beschrijft deze casuïstische mededeling voor het eerst het ontstaan van agranulocytose / granulocytopenie na een jarenlange behandeling met thiamazol.






Reacties