Wie bestelt een reverse T3 (rT3) test?

Deze studie concludeert dat de meeste rT3-tests worden besteld door een relatief klein deel van de artsen, meestal aanbieders van complementaire geneeskunde. De beoordeling van medische literatuur geeft geen argumenten om rT3 routinematig te meten bij de diagnose en behandeling van een patiënt met hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie. Dit is belangrijk om te weten voor patiënten met een schildklieraandoening die graag betrokken willen zijn bij de besluitvorming over hun zorg.

Who orders rT3 testing in the United States?
Shirin Haddady | Clinical thyroidology for the public

Does reverse triiodothyronine testing have clinical utility? An analysis of practice variation based on order data from a national reference laboratory
Schmidt RL | Thyroid 2018 Jul; 28(7): 842-848

Dejodering: omzetting van T4 in T3 ...
Schildkliertje

Verschillende soorten laboratoriumtests zijn beschikbaar voor de evaluatie van schildklieraandoeningen. Deze tests worden vooral gebruikt om hormonen (zoals TSH, T4 en T3) of schildklierantistoffen te meten. Uitgebreide klinische onderzoeken zijn uitgevoerd om clinici te begeleiden bij het kiezen van de meest effectieve tests in elke klinische situatie.

Reverse T3 (rT3)

Reverse T3 (rT3) wordt niet gemaakt in de schildklier. Het wordt gevormd als afbraakproduct van T4 in de cellen in andere weefsels. De normale route is dat T4 wordt afgebroken tot T3, het actieve hormoon. T4 kan ook worden afgebroken tot rT3, wat een inactief hormoon is.

De productie van T3 en rT3 is precies het tegenovergestelde: hoe hoger het T3-niveau, hoe lager het rT3-niveau; hoe lager het T3-niveau, hoe hoger het rT3-niveau. Vanwege deze relatie en het feit dat rT3 niet actief is, gebruiken de meeste artsen de rT3-meting niet bij de diagnose en behandeling van een patiënt met hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie. Toch blijven sommige artsen rT3 bestellen voor de beoordeling van de schildklierfunctie.

De studie in het kort

Deze studie werd uitgevoerd om inzicht te krijgen in welke artsen deze rT3-tests bestellen. De auteurs onderzochten de gegevens van het National Reference Laboratory. Zij beoordeelden alle schildkliertests die waren besteld van november 2015 tot november 2016. Ze bestudeerden de bestanden om het bestelpatroon van de tests te achterhalen op basis van ziekenhuistypes (bijvoorbeeld community-versus academische ziekenhuizen) en leveranciers (type specialiteit). Ze bekeken ook de gepubliceerde medische artikelen over rT3 en zochten met Google naar de informatie die beschikbaar was over rT3.

Zij vonden dat een relatief klein aantal zorgaanbieders de meerderheid van de rT3-tests had besteld. Van de 100 aanbieders die rT3 het meest hadden besteld, was 60% beoefenaar van functionele geneeskunde (zoals alternatieve, complementaire en holistische behandelingstechnieken). Bij 40% ging het om conventionele geneeskunde (schildklierspecialisten, internisten, huisartsen en gynaecologen).

De beoordeling van medische artikelen over dit onderwerp toonde aan dat 90% vóór 2000 werd gepubliceerd. Weinig informatie werd verstrekt ter ondersteuning van het meten van rT3 voor de evaluatie van reguliere schildklieraandoeningen zoals hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie. De meeste publicaties gingen over het effect van medicijnen, andere medische aandoeningen dan schildklieraandoeningen en ernstige ziekten op rT3-niveau.

De Google-zoekopdracht toonde voornamelijk links naar gepubliceerde artikelen in medische tijdschriften. De webpagina’s die het gebruik van rT3-niveau voor klinische doeleinden bespraken, waren 8 keer vaker geassocieerd met functionele geneeskunde dan conventionele geneeskunde.

Tot slot

Deze studie suggereert dat de meerderheid van de rT3-tests wordt bevolen door een relatief klein deel van de clinici, meestal aanbieders van functionele geneeskunde. De beoordeling van medische literatuur ondersteunt de routinematige meting van rT3 in de klinische zorg van een patiënt met hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie niet. Dit is belangrijk voor patiënten met een schildklieraandoening en zou graag betrokken willen zijn bij de besluitvorming over hun zorg. Dit kan met name belangrijk zijn voor patiënten die de kosten van hun laboratoriumtests moeten betalen of delen.


Reacties