Kan je afvallen door de verwarming lager te zetten?

Ben je wat te zwaar en wil je graag afvallen? Het helpt om je stofwisseling te verhogen. Dat kan op verschillende manieren. Dat schrijft de Consumentenbond op haar website. 1

Kou zou helpen om zogeheten ‘bruine vetcellen’ te kweken. Deze bijzondere vetcellen slaan geen vet op, zoals gewone witte vetcellen dat doen. Ze verbranden juist vet en zetten dat om in warmte om je lichaam op temperatuur te houden. Bruin vet houdt de stofwisseling daardoor hoog.

Uit onderzoek zou blijken dat proefpersonen wel tot 15% meer energie gaan verbruiken in koude omstandigheden. Het zou dus helpen om de verwarming een paar graden lager te zetten. 2

Is er bewijs voor deze stelling? Nee, want niet goed onderzocht

Er is wel onderzoek naar gedaan, maar daar mankeert het nodige aan. 3

Een groep onderzoekers uit Maastricht komt tot die conclusie in een zogenaamde narratieve review, dat is een onderzoek waarbij de auteur zelf studies selecteert, zonder aan te geven welke criteria hij daarvoor hanteert. Hij kan het resultaat dus naar zijn hand zetten en daarom is zo’n studie wetenschappelijk van beperkte waarde.

De narratieve review waarop de groep zich baseert, gebruikte onder meer studies bij ratten, fysiologisch onderzoek naar de warmteproductie van mensen en studies over aanpassing aan koudere temperaturen en de invloed op lichaamsvet.

Volgens een Japans onderzoek, waarbij mensen zes weken lang gedurende twee uur per dag in een koude kamer (17°C) doorbrachten, raakten de mensen naar eigen zeggen inderdaad gewend aan de koude. In hoeverre de deelnemers vet verbrandden, is niet duidelijk.

De Nederlandse review laat veel vragen onbeantwoord. Het verhaal klinkt wel logisch: in de kou verbruik je meer energie om je lichaamstemperatuur op peil te houden, maar dat is niet hetzelfde als aantonen dat je vermagert door de thermostaat iets lager te zetten. Een comfortabele, warme omgeving is ook belangrijk voor de gezondheid. Het advies luidt dat 18 tot 21° Celsius binnenskamers ideaal is.

Conclusie

Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat je vermagert door de temperatuur binnenskamers lager te zetten. Het is beter voor de lijn om een aangename temperatuur in huis te combineren met af en toe een stevige wandeling buiten in de kou.

Bronnen

  1. Zet de verwarming lager
    Consumentenbond
  2. Exposure to cold temperatures can help boost weight loss
    ScienceDaily
  3. Kan je afvallen door de verwarming lager te zetten?
    Gezondheid en Wetenschap


Reacties

Populaire berichten

Bloedonderzoek TSH, T4, T3

Praktische tips voor het slikken van levothyroxine

Levothyroxine: ’s avonds of ’s ochtends slikken?

Depressieve klachten als er iets met je schildklier is

Onderzoek naar schildklierziekte en arbeidsongeschiktheid

IMITHOT-studie naar rol van darmflora op ontstaan van trage schildklierfunctie

Schildklier en psychische klachten

Herken jij zo’n nagel?

Gevoelens rond de diagnose schildklieraandoening

Prikken na slikken levothyroxine kan zorgen voor verkeerde beoordeling FT4 en TSH