donderdag 2 augustus 2018

Over schildklier, sport en doping

Nederlandse topsporters zouden Thyrax gebruiken volgens onderzoek van Nieuwsuur en het Noordhollands Dagblad. Dit medicijn staat weliswaar niet op de dopinglijst, maar mag niet worden voorgeschreven zonder medische noodzaak. Dat lijkt nu wel te gebeuren. Wat ze werkelijk slikken - Thyrax, Cytomel of thyreoïdum - is niet duidelijk.

‘Verontrustend misbruik’ van schildklierhormoon door topsporters
Nieuwsuur | 2 augustus 2018

Nederlandse topschaatsers misbruiken schildklierhormoon Thyrax
Noordhollands Dagblad | 2 augustus 2018

Vier vragen over schildklierhormonen: ‘Er gaan verhalen dat de energiefabriekjes in je lichaam worden gestimuleerd’
Volkskrant | 2 augustus 2018

Over schildklier, spieren en sport ...
Schildkliertje

Schildklierspecialisten zijn verontrust vanwege de mogelijke gezondheidsschade. De Dopingautoriteit roept het wereldantidopingagentschap WADA op het medicijn tot verboden middel te bestempelen.

Topsporters zouden de medicatie met name gebruiken omdat ze denken dat het gewichtsverlies veroorzaakt. Hoeveel topsporters welk middel precies gebruiken, is niet bekend. Met name in het schaatsen zou de problematiek spelen: reden voor de schaatsbond om de sporters te waarschuwen.

Over schildklier, spieren en sport

Een schildklieraandoening kan voor beperkingen zorgen bij het beoefenen van sport. Reden genoeg om stil te staan bij aandoeningen van de schildklier, het klachtenpatroon en de relatie met sporten.

Aandoeningen van de schildklier kunnen verschillende klachten geven. Een aantal van deze klachten kunnen invloed hebben op het beoefenen van sport, zoals spierklachten, een veranderde hartslag en een verminderd inspanningsvermogen. Hierdoor moeten veel schildklierpatiënten (tijdelijk) minderen of stoppen met sporten. Na een goede instelling op medicatie is beweging vaak weer mogelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.