‘Misbruik schildklierhormoon door schaatsers’

De KNSB heeft schaatsers per brief geïnformeerd over risico's die kleven aan het gebruik van medicijnen zonder medische noodzaak. Het gaat om schildklierhormonen die niet op de dopinglijst van het WADA staan, maar waarvan het gebruik zonder medische noodzaak gezondheidsrisico's kan opleveren. Na overleg met de Nederlandse Dopingautoriteit en in samenspraak met de Atletenvereniging van de KNSB is de brief aan alle schaatsers verstuurd.

KNSB schrijft brief aan atleten over medicatie zonder medische noodzaak
Schaatsen.nl | 2 augustus 2018

‘Verontrustend misbruik’ van schildklierhormoon door topsporters
Nieuwsuur | 2 augustus 2018

Nederlandse topschaatsers misbruiken schildklierhormoon Thyrax
Noordhollands Dagblad | 2 augustus 2018

‘Misbruik schildklierhormoon door sporters’
Schildklierforum

Het zou gaan om schildklierhormonen die besteld worden via internet. Schildklierhormonen staan niet op de dopinglijst en zijn dus niet verboden. Sporters gebruiken ze om meer energie te krijgen en om vet te verbranden en snel af te vallen. De medicijnen, vaak in de vorm van pillen, zijn via internet te bestellen. De lijst met bijwerkingen en risico's is lang.

De brief sluit aan op een discussie binnen de sportmedische wereld over het voorschrijven van medicijnen zonder duidelijke medische indicatie. De Nederlandse Dopingautoriteit heeft onlangs wederom een verzoek gedaan aan het WADA om bepaalde medicijnen op de dopinglijst te plaatsen. De KNSB steunt dat pleidooi.

In de nieuwe licentieovereenkomsten voor de topteams zal de schaatsbond een extra bepaling opnemen, waarin staat dat artsen geen medicijnen mogen voorschrijven indien daar geen medische indicatie voor is. Om hoeveel en welke schaatsers het gaat, is niet bekend.

In de media

Kranten staan er vol mee. Op tv is er veel aandacht voor. Nederlandse topsporters zouden Thyrax gebruiken volgens onderzoek van Nieuwsuur en het Noordhollands Dagblad. Wat ze werkelijk slikken - Thyrax, Cytomel of thyreoïdum - is niet duidelijk. Alleen de KNSB en Maurits Hendriks hebben het over schildklierhormonen en internet. En dat is het meest waarschijnlijk.

Reacties