CBG met ‘geruststellende’ voorlichting merkloze medicijnen

Op fora en facebook kun je de verhalen lezen van de overstappers van Thyrax naar een ander merk levothyroxine. Veel gebruikers van levothyroxine lopen helaas tegen veel onduidelijkheid aan. Klachten worden gemeld. 1

Reden ook in februari 2017 dat patiëntenorganisaties in de brief ‘Stop het wisselen van medicatie om niet-medische redenen’ 2 aandrongen op een versoepeling van het preferentiebeleid generieke geneesmiddelen.

In mei 2017 verscheen de brochure van het CBG met de titel ‘Antwoorden op vragen over merkloze medicijnen’ .3 

Het CBG heeft dit materiaal ontwikkeld in samenwerking met 10 patiëntenorganisaties, waaronder SON en de Hypofysestichting, om zo het vertrouwen in en goed gebruik van generieke geneesmiddelen te vergroten. Waarom deze vraag met dit antwoord?

Vraag

Ik neem mijn nieuwe medicijn netjes in. Toch heb ik klachten. Hoe kan dat?

Antwoord

Soms krijgt u klachten omdat u heel precies bent ingesteld op een medicijn. Veranderingen, hoe klein ook, kunnen dan grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor patiënten die schildkliermedicijnen gebruiken. Overleg bij klachten met uw arts of apotheker. Als het echt nodig is, kan uw arts besluiten dat u weer uw vorige (merk)medicijn krijgt.

Conclusie

In feite betekent het dat mensen die goed zijn ingesteld met een middel met een smalle therapeutische marge zoals Thyrax/Euthyrox/Tirosint niet automatisch het middel krijgen waarop ze goed zijn ingesteld. Eerst zien of dat goed gaat en als het ECHT NODIG IS kán uw arts besluiten ...

Informatie

  1. Wildwesttaferelen rond schildklierhormoon
    Schildkliertje | april 2016
  2. Stop het wisselen van medicatie om niet-medische redenen
    Brief patiëntenorganisatie aan Tweede Kamer | februari 2017
  3. Antwoorden op vragen over merkloze medicijnen
    Brochure CBG | mei 2017


Reacties