woensdag 17 januari 2018

Geprikt met zelfde dosis, zelfde tijd, zelfde lab (dacht ik)

Zomaar twee keer bloedonderzoek. Aangevraagd door dezelfde huisarts. Dosis was beide keren hetzelfde. Kwaliteit van leven was beide keren hetzelfde. Test 1 was in april 2015. Test 2 in september 2016. Verschil was het nieuwe gebouw van het ziekenhuis met blijkbaar een nieuw lab met andere apparatuur.

Bekend is dat de meetmethoden van FT4 niet gestandaardiseerd zijn. In de verschillende laboratoria worden verschillende methoden gebruikt. De FT4-waarden van veel gebruikers van levothyroxine hebben geen relatie meer met elkaar. Verhoudingen zijn zoek. Zelfs methoden gebaseerd op hetzelfde principe verschillen omdat ze door verschillende fabrikanten geproduceerd worden. Daarom zijn metingen van labs onderling ook niet te vergelijken.

Aan de hand van bloedonderzoek worden patiënten behandeld en wordt een dosis hormoon verhoogd of verlaagd. Op basis waarvan? FT4-waarden die onderling niet vergelijkbaar zijn?

Lees ookGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.