Met langdurig lage dosis strumazol minder terugkomst hyperthyreoïdie

Vaak komt de hyperthyreoïdie terug na een behandeling met strumazol. Uit dit onderzoek van Azizi en Malbooshaf blijkt dat met een jarenlange vervolgbehandeling met titratie (lage dosis remmer) er een veel kleinere kans is op een terugkomst van hyperthyreoïdie (recidive). In het interview met Medscape vertellen ze over hun onderzoek.

Long-term antithyroid drug treatment: A systematic review and meta-analysis
Fereidoun Azizi en Ramin Malboosbaf

Long-term, low-dose methimazole reduces hyperthyroidism relapses
Nancy A Melville | Interview in Medscape

Long-term methimazole therapy improves Graves disease remission rate
Susan London | Clinical Endocrinology News

Lage dosis schildklierremmer als de ziekte van Graves terugkomt
Schildkliertje

Azizi en Malboosbaf hebben onderzoek gedaan naar de behandelmogelijkheden met een lage dosis methimazol (strumazol; MMI). In het interview met Medscape vertellen ze over hun onderzoek.

Kortdurende versus langdurende behandeling met titratie

Begonnen is met een behandeling met methimazol bij 302 mensen met hyperthyreoïdie. De groep kortdurende titratie met 128 mensen is na 18 maanden (1,5 jaar) gestopt met de behandeling. De 115 mensen uit de groep langdurende titratie zijn gestopt met de behandeling na minimaal 60 maanden, maar zelfs na 96 maanden en nog meer.

 Kortdurige titratie (18 maanden) is vergeleken met langdurige titratie (minimaal 60 maanden)

Bij 29% van de mensen in de groep kortdurende titratie was de hyperthyreoïdie teruggekomen na 12 maanden na stopzetten van de behandeling. Vergeleken met 3,3% van de mensen in de groep langdurende titratie. Na 48 maanden (4 jaar) was dat bij 51% van de mensen in de groep kortdurende titratie, tegenover 16% in de groep langdurende titratie.

Kortom: langdurende titratie, jarenlang, lijkt dus de kans op de terugkomst van hyperthyreoïdie flink te verkleinen, ten opzichte van de kortdurende behandeling zoals dat nu gedaan wordt. In dit onderzoek had dus slechts 16% van de mensen na 4 jaar een recidive gekregen.

Verder wordt er nog gemeld

  • Het overgrote deel mensen in de groep langdurende titratie slikte minder dan 5 mg per dag, sommigen zelfs maar 2-3 pillen per week.
  • Na de eerste 18 maanden behandeling werden geen ernstige bijwerkingen gezien van de methimazol.
  • Bij de groep kortdurende titratie (18 maanden) waren er meerdere factoren die de terugkomst van hyperthyreoïdie vergroten: mannelijk geslacht, volume van de schildklier, hoeveelheid antilichamen. Bij de groep langdurende titratie was dit alleen de FT4.
  • Bij langdurende titratie duurde het langer voordat mensen weer hyperthyreoïdie kregen dan na kortdurende titratie.

Tot slot

De ziekte van Graves - als de schildklier te veel hormoon maakt - is een aandoening die flink ingrijpt in het dagelijkse leven. De behandeling was in Nederland jarenlang block en replace: schildklier stilleggen en daarnaast schildklierhormoon slikken.

Beetje bij beetje lijkt het tij te keren. Patiënten vertellen vaker dat artsen bereid zijn hen te behandelen met de titratietherapie: behandeling met alleen een schildklierremmer in een zo laag mogelijke dosis.

Dat zou het gevolg kunnen zijn van al de informatie die verzameld en gedeeld wordt op Schildkliertje. Maar natuurlijk ook door al die ervaringen die gedeeld worden in de besloten Facebook-groepen Schildkliertje en Ziekte van Graves - Basedow en op het Schildklierforum.


Reacties

Unknown zei…
Hoe werkt dat op diabetes type 2