Verzoek wijziging formule Euthyrox door Merck ingediend

Zou Nederland nu aan de beurt zijn? Wordt Euthyrox net als het Franse Levothyrox ook lactosevrij.

Wijziging Euthyrox ingediend
Schildklierforum

INFORMATION : Changement de formule du LEVOTHYROX
Vivre sans thyroïde

New levothyroxine formulation meeting 95–105% specification over the whole shelf-life: results from two pharmacokinetic trials
Ulrike Gottwald-Hostalek, Wolfgang Uhl, Peter Wolna, George J. Kahaly | onderzoek door Merck


Schildkliertje: Levothyrox changement de formule et de couleur des...: Voor deze keer een heel artikel in het Frans. Waarom? Dat is omdat de samenstelling en de kleur van de doosjes van Levothyrox verandert. Het...


Reacties

Peter Lakwijk zei…
In Frankrijk zijn er grote problemen met de nieuwe samenstelling van Euthyrox.
Als er iets verandert in de tabletten, moet iedere patient opnieuw worden ingesteld, dat wil zeggen een bloedtest voor de verandering om de goede waardes vast te stellen, vervolgens 4-6 weken na de verandering opnieuw een bloedtest en als de patient zich niet goed voelt een aanpassing van de dosering en nieuwe bloedtesten.
Merck heeft de veranderde samenstelling in de praktijk getest en de reactie van de behandelde personen was hetzelfde voor de oude en de nieuwe samenstelling. Het onderzoek werd gedaan met een aantal gezonde mensen zonder schildklieraandoening of andere auto immuun aandoening. De ene helft kreeg gedurende 4 weken de oude samenstelling en de andere helft 4 weken de nieuwe samenstelling. De verandering in TSH en FT4 was voor beide groepen zo goed als identiek.
Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten voor echte schildklierpatiënten met alle eventuele andere ziektes die mensen kunnen hebben.
Naar schatting heeft 20-25% van de patiënten in Frankrijk gevolgen van de verandering.
Anke zei…
Hai Peter,

Bedankt voor je reactie. Ik snap niet hoe dit getest zou kunnen worden in gezonde mensen, met een goed werkende schildklier, hypofyse en hypothalamus. Als de andere samenstelling voor een verandering zou zorgen, dan wordt dit toch meteen gecompenseerd/gecorrigeerd doordat de schildklier meer dan wel minder hormoon gaat maken?
Anoniem zei…
Ik hád lactosevrije Euthyrox van Merck, omdat die van Merck Serono in Roemenië dus met lactose was. Maar het afgelopen jaar liep er van alles mis en moest ik me afvragen of ik wat fouts binnenkreeg. Onlangs viel me opeens op dat op de strip Merck Schiphol staat. Het is dus toch importrotzooi geworden sinds het niet meer in eigen land gemaakt wordt. In Nederland zou geen lactose aan medicatie toegevoegd mogen worden. Het is niet voor niets uitbesteed naar Roemenië. waar je fijn ongezonde maar goedkope hulpstoffen mag toevoegen.