IGZ mag rapport over Thyrax-tekort nog niet openbaren

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) mocht het onderzoek naar het ontstaan van het Thyrax-tekort lang niet openbaar maken. De voorzieningenrechter in Den Haag vond dat de bezwaren van de twee betrokken organisaties eerst moesten worden behandeld.

Dit blijkt uit de uitspraak die de rechter heeft gedaan op 6 januari, maar die 14 februari 2017 is gepubliceerd.

IGZ mag rapport over Thyrax-tekort nog niet openbaren
Ana Karadarevic | Skipr

Uitspraak voorzieningenrechter Aspen Pharma Trading Limited tegen de minister van VWS
Instantie Rechtbank Den Haag | Zaaknummer AWB - 16 _ 9326

Tekort aan Thyrax Duotab 0,025 mg (levothyroxine) vanaf februari 2016
Schildklierforum

Aspen Pharma Trading Limited, fabrikant van schildkliermedicijn Thyrax Duotab, had een zogeheten voorlopige voorziening aangevraagd tegen openbaarmaking van het IGZ-rapport. De inspectie onderzocht of de fabrikant zich aan de wet had gehouden. De aanleiding is dat begin 2016 bekend werd dat er een tekort ontstond van het schildkliermedicijn Thyrax.

Volgens de rechter is het belang van de fabrikant bij niet openbaarmaking van het onderzoek in afwachting van een beslissing op bezwaar ‘evident, omdat openbaarmaking, indien eenmaal geschied, onomkeerbaar is’. De fabrikant voert volgens de rechter in het bezwaar een groot aantal inhoudelijke gronden aan tegen de openbaarmaking. Verder acht de voorzieningenrechter het van belang dat een ander bedrijf ook om een voorlopige voorziening heeft verzocht, al voert dit bedrijf andere inhoudelijke bezwaren aan.

Onbekend wanneer beslissing op bezwaar wordt genomen

In het licht hiervan is de voorzieningenrechter van oordeel dat het belang van Aspen Pharma Trading Limited bij een volledige heroverweging in de bezwaarfase dient te prevaleren boven het belang van de IGZ bij onmiddellijke openbaarmaking in het kader van een goede voorlichting van het publiek. Openbaarmaking van het Thyrax-onderzoek mag van de voorzieningenrechter pas zes weken na de beslissing op bezwaar plaatsvinden. Onbekend is wanneer de beslissing op bezwaar wordt genomen.Schildkliertje: Bezwaar gemaakt tegen openbaarmaking IGZ-rapport T...
: Begin dit jaar beloofde minister Schippers een openbaar onderzoeksrapport van de IGZ naar de gang van zaken rond Thyrax. Helaas zal openbaar...


Reacties

Populaire berichten

Bloedonderzoek TSH, T4, T3

Praktische tips voor het slikken van levothyroxine

Levothyroxine: ’s avonds of ’s ochtends slikken?

Depressieve klachten als er iets met je schildklier is

Onderzoek naar schildklierziekte en arbeidsongeschiktheid

IMITHOT-studie naar rol van darmflora op ontstaan van trage schildklierfunctie

Schildklier en psychische klachten

Herken jij zo’n nagel?

Gevoelens rond de diagnose schildklieraandoening

Prikken na slikken levothyroxine kan zorgen voor verkeerde beoordeling FT4 en TSH