Omzetting levothyroxine leidt soms tot fouten met dosering mg/mcg

Bij het Portaal voor Patiëntveiligheid/CMR zijn meldingen gedaan over vergissingen bij de omzetting van de ene naar de andere levothyroxine.

Een tienvoudige overdosering

Een patiënt slikte 0,025 mg ( = 25 mcg) Thyrax. Dit moest vanwege het leveringsprobleem van Thyrax worden omgezet. In de apotheek is gekozen voor omzetting naar Euthyrox. Per abuis is omgezet naar Euthyrox 250 mcg (tabletten van 100 mcg en van 150 mcg), een 10 maal hogere dosering dan bedoeld. Dit is niet gezien bij de controles in de apotheek. Bij de vanwege de omzetting afgesproken bloedspiegelcontrole bleek de levothyroxine spiegel te hoog. Toen kwam de te hoge dosering aan het licht. De patiënt voelde zich al een aantal dagen niet lekker.

Bij een andere patiënt werd Thyrax 0,025 mg 1 maal daags een halve tablet omgezet naar levothyroxine 125 mcg, 1 maal daags 1 tablet. Ook dit betekent een 10-voudige overdosering.

Analyse

  • Levothyroxine is een risicogeneesmiddel.
  • Euthyrox geeft dosering weer in mcg (microgram).
  • Thyrax, Centrafarm en Nycomed geven dosering weer in mg (milligram).
  • De overige producten zijn weergegeven in mcg (microgram).

Tips voor gebruikers

  • Er is kans op vergelijkbare incidenten vanwege het voortduren van de leveringsproblemen van Thyrax.
  • Controleer dus of je jouw levothyroxine in de juiste dosering krijgt.


Lees hier van alles over medicijnen en schildklieraandoeningen, zoals: welke medicijnen bij welke aandoening, (helaas) leveringsproblemen medicijnen en bijsluiters.

Reacties