Schildkliermedicijn Thyrax Duotab langer niet leverbaar

Patiënten met schildklierproblemen die het medicijn Thyrax Duotab gebruiken, moeten maanden langer wachten tot ze het middel weer kunnen slikken.

Door een verhuizing van de fabriek van Oss naar Duitsland, zou het medicijn vanaf voorjaar 2016 zeker een halfjaar niet leverbaar zijn.

Nu maakt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekend dat het minstens tot aan het tweede kwartaal van 2017 duurt voordat farmaceut Aspen de pillen weer kan produceren. En inmiddels blijkt dat weer uitgesteld tot herfst 2017.
Langer tekort Thyrax Duotab (levothyroxine)
Nieuwsbericht | 09-08-2016 | 14:30

Vragen en antwoorden – tekort aan Thyrax Duotab
Laatst geactualiseerd op: 9 augustus 2016

Door de verhuiskwestie is het medicijn, gebruikt door ruim 300.000 Nederlanders, lang niet beschikbaar. Zij werden door het tekort gedwongen over te stappen naar een ander medicijn. Thyrax was verreweg het meest gebruikte middel voor schildklierpatiënten in Nederland.

Doet de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek?
Ja, de Inspectie voor de Gezondheidszorg is een onderzoek gestart naar de oorzaak van dit tekort.

Heeft het bedrijf zich wel aan zijn wettelijke verplichtingen gehouden om dit tekort te voorkómen?
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft deze zaak in onderzoek. Of er sprake is van een overtreding van de Geneesmiddelenwet maakt deel uit van dat onderzoek. Op de uitkomsten van dit onderzoek kan het CBG niet vooruitlopen.

Meer informatie

Reacties