TSH-, FT4- en FT3-profielen bij hypothyreoïdie en T4/T3-behandeling

De meeste patiënten met hypothyreoïdie slikken alleen levothyroxine. Dat is de standaardbehandeling. Deze behandeling met levothyroxine gebeurt op basis van laboratoriumuitslagen en klachten. Doel van de behandeling is een zo goed mogelijke regulatie van het metabolisme.
Twenty-four hour hormone profiles of TSH, Free T3 and free T4 in hypothyroid patients on combined T3/T4 therapy
P Saravanan, H Siddique, DJ Simmons, R Greenwood, CM Dayan

Thyroxine plus low-dose, slow-release triiodothyronine replacement in hypothyroidism: proof of principle
G Hennemann, R Docter, TJ Visser, PT Postema, EP Krenning

Een deel van de patiënten probeert of levothyroxine plus liothyronine (T3, Cytomel) verbetering geeft van restklachten. Een naar schatting kleine groep patiënten voelt zich beter met deze combinatiebehandeling en slikt naast T4-hormoon een klein beetje T3-hormoon.

Bloedonderzoek voor en na inname van schildklierhormoon

In beide onderzoeken zijn TSH, vrij T4 en vrij T3 gemeten voor het slikken van schildklierhormoon (tijd = 0) en na het slikken van schildklierhormoon. Een piek van de vrij T4 en vrij T3 is na inname duidelijk te zien.

T3-hormoon piek

T3-hormoon wordt snel in de darm opgenomen, de halfwaardetijd is kort en het werkt sterk als actief hormoon. Door de snelle opname ontstaat een piek van T3-hormoon in het bloed. Sommige patiënten hebben enige uren verschijnselen van hyperthyreoïdie, andere patiënten merken niets. Onduidelijk is de invloed van die T3-piek op organen en weefsels. Een gezonde schildklierfunctie veroorzaakt geen onnatuurlijke T3-pieken in het bloed. Die pieken zijn er ook niet als de schildklier te veel hormoon maakt door hyperthyreoïdie. De schildklier geeft het T3-hormoon altijd heel geleidelijk af in de bloedbaan. Daarnaast wordt het T4-hormoon in de weefsels heel geleidelijk omgezet in T3-hormoon.



Mean values for the percentage
change from baseline (time = 0) in free T3 ( a ), free
T4 ( b ) and TSH ( c ) over the 24 h period

Reacties