vrijdag 27 mei 2016

Titratietherapie geeft iemand met ziekte van Graves extra keus

Als ‘ervaringsdeskundige’ met de ziekte van Graves nam ik als lid van CRoSS deel in de subwerkgroep thyreotoxicose van de werkgroep NIV-Richtlijn Schildklierfunctiestoornissen (2007) met toen nog een voorkeur voor block en replace. Mijn interesse voor de behandeling van de ziekte van Graves is gebleven. Zeker nadat wel duidelijk werd dat de keus voor een behandeling vaak lijkt op een greep in een grabbelton en vaste gewoonten.Winst is dat de nieuwe NIV-Richtlijn Schildklierfunctiestoornissen (revisie 2012) geen voorkeur meer uitspreekt voor titratie of block/replace. Beide behandelingen zijn bruikbaar. Natuurlijk is dat een kleine stap, maar voor patiënten betekent het wel een extra keus.

Het is moeilijk te voorspellen hoe mensen met de ziekte van Graves over 20 jaar
behandeld zullen worden.Te hopen is dat er dan een rationele therapie is die
de auto-immune oorsprong aanpakt van de ziekte. Dat zou het huidige arsenaal aan
behandelingen in één keer obsoleet en verouderd maken; iets wat welkom is.

Beetje bij beetje lijkt het tij te keren. Mensen met de ziekte van Graves vertellen vaker dat artsen bereid zijn hen te behandelen met de titratietherapie. Lees al die ervaringen die gedeeld worden op het Schildklierforum en in de besloten Facebook-groepen Schildkliertje, Ziekte van Graves - Basedow en Titratie bij hyperthyreoïdie / ziekte van Graves.
Lees ookGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.